Познавате ли Анатолий Волчо?

Aug 1st, 2016 | От | Category: справочник

P1150337 Той е мост между българите в Одеска област на Украйна и България. Организирал е българско училище, в което приема деца от  невръстни до възрастни. Създава преди няколко години певчески ансамбъл “Чучулички”, които изпълняват български народни песни. В тяхното изпълнение е вложена цялата любов на единственото непретопено българско село Търновка, с над 8 000 жители, вече квартал на град Николаев.

Анатолий Волчо носи в сърцето си безпределна обич към своя български род, произхождащ от Странджа. При всяка възможност той организира мероприятия, свързани с българския етнос, с българския народен и религиозен календар. Участва в много фестивали и през тази година с голям мерак иска неговите „Чучулички” да пеят на балчишката сцена на Втория международен форум „Българско наследство” на 27 август. Дано стагнацията в Украйна не ги спре.

Пред репортерката на Радио Варна Албена Иванова той каза, че посещението му в България е делово, че ще се отчита пред Министерство на образованието за дейността на българското училище, че ще проучи, но вече е убеден, че трябва да накара родолюбивата публика да плаче под звуците на българските народни песни, прелетели границите на държавите, съхранени през вековете и ето те, неговите „Чучулички”- осмо българско коляно в Украйна, ще ги запеят в Балчик.

На своите сънародници в Търновка, в Николаев, в Одеса, на цялата българска диаспора в Украйна, наброяваща повече от 350 000, той често говори за историята, за близо намиращите се гробове на първите български ханове. На А.Волчо му е интересно да присъства и на историческите конференции за 100-годишнината от края на Първата световна война и за етнологията на българите. Понякога се опитва да стихоплетства, но не му стига българският речник. Поетическата му амбиция стига често до успех и той веднага го превръща в песен.

Освен с песни, украински момичета – българки, ще играят нашите хора и ръченици на форума в Балчик, ще тъпчат и разпалват жаравата на родолюбието в своята България.

„Малая Родина” нарича своя малък месечен вестник Анатолий Волчо. В него отразява  българските празници, които самият той организира и културата на Търновка в национален мащаб. Статиите са предимно на руски, но често са и на български, за което има помощта на екипа на гл.редактор на българския вестник в Одеса „Роден край” Дора Костова. Той с радост констатира, че материали от неговата „Малая Родина” са публикувани във вестник „Балчишки телеграф”, за което сърдечно благодари.

Малко от атмосферата на Балчик вкуси А.Волчо за два дни, но вече е влюбен в нашия град и затова обеща да се връща винаги, когато може.

Маруся КОСТОВА

Оставете коментар