В Каварна дискутираха поуките на историята

Aug 1st, 2016 | От | Category: ДРУГИ

P1110188Срещата- разговор на тема: „Поуките на историята“ с участието на академик Георги Марков, академик Васил Гюзелев и Иван Гранитски, се проведе в Каварна, съобщава за медиите кметът Нина Ставрева.

Акад.Георги Марков, като почетен гражданин на Балчик и първи историк в България, винаги е говорил увлекателно и вещо пред заинтересованата аудитория на Балчик за важните поуки на историята. Той води историческата конференция „75 г. от възвръщането на Южна Добруджа към България” в рамките на Първия международен форум „Българско наследство” през 2015 г. и на 26 август 2016 г. ще оглави дискусията „100 г. от края на Първата световна война” – първа историческа конференция на Втория международен форум „Българско наследство” в Балчик.

Неуморни, акад.Г.Марков и акад.В.Гюзелев са подчертали, че е важно всеки да помни историята, да си вземаме поуки  от нея, за да градим по-добро бъдеще.

Срещата в Каварна се проведе в навечерието на историческата възстановка на Каварненското въстание, с която се отбелязват 139 години от събитията през 1877 година,  когато каварненци и жителите на околните села дават отпор на настъпващия към града башибозук, местни турци и черкезка конница.

Интересен факт, който малцина знаят е, че за Каварненското въстание пръв съобщава на Европа военният телеграфист от Балчик Еранос Ераносян. На този важен в миналото апарат – телеграфа е именуван и нашият вестник „Балчишки телеграф” преди 21 години.

Маруся КОСТОВА

Оставете коментар