Премиера на документалния филм „Войната на краля” , с която се отбелязва 150-годишнината на Румънската кралска династия – 9 юли 2016 г.: ДКИ КЦ „Двореца”, Каменна зала

Jul 31st, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

44444Всички ние сме израснали с приказки за царства-господарства, принцове и принцеси. Но никога не съм мислила за това, че ще видя една истинска принцеса. На 9 юли имах такава възможност –  Нейно Височество Мария Румънска, най-малката от петте дъщери на Михай I, правнучка на кралица Мария, беше в Балчик, за да участва в представянето на документалния филм „Войната на краля”, който разказва за нейния баща.

Събитието бе инициирано от Румънския културен институт в Букурещ,  с домакинската подкрепа  на ДКИ КЦ ” Двореца” – Балчик. Княз Карол Хохенцолерн-Зигмаринген  е обявен през 1866 г. за владетел на Обединените княжества. След обявяването на независимостта на Румъния през 1881 г. той става първият крал на новата държава.Румънската кралска фамилия е управлявала до 1947 г., когато страната става република.

Кралското семейство на Румъния е обявило, че става самостоятелно юридическо лице в обществена полза. Преди това то не е имало официална позиция в Румъния. Съгласно установените традиции, бившите кралски особи са ангажирани с благотворителност и представляват страната неофициално. Новата роля в обществото им позволява  да участват в културни, хуманитарни и други дейности, които насърчават румънската идентичност.

Няма по-подходящо място от  „Двореца” за празнуване юбилея на румънското кралско семейство, защото той е построен от кралица Мария, каза д-р Иво Георгиев в своето приветствено слово. Това място се нарича „Тихото гнездо” и д-р Георгиев призова да строим отношенията между двете страни,  съгласно понятието „тихо гнездо”. Той е президент на Сдружението на етническите румънци, живеещи в България – „АVЕ”.

Директорът на ДКИ „Двореца” г-жа Жени Михайлова подчерта значението на Балчишкия „Дворец”, където се развива богат духовен живот. От 1924 г. до 2016 г. се появяват нови и нови сгради – например „Каменната зала”, която е вече на 10 години. Залата  регулярно се използва за културни и музикални събития, концерти и срещи. Г-жа Ж.Михайлова подчерта, че кралица Мария е създала това място за общуване и почивка. Културен център „Двореца” действително е средище на културен обмен, магия за цял свят, още от създаването си с едно „простичко” послание – послание за толерантност между хората, едно особено място, където нещо се случва и твори.

Г-н Виктор Дедю, културно аташе на румънското посолство в България,се  присъедини към оценката на г-жа Михайлова за духовната  роля на „Двореца” и изрази желание за възходящо развитие на културното сътрудничество между България и Румъния. Връзките между България и Румъния  имат стари корени, още от 12-13 век, каза той. Двете страни работят заедно на различни нива. Повече от милион туристи ежегодно пристигат в Балчик, за да посетят Двореца на своята любима кралица, която остава в паметта на поданиците си със своите добродетели и харизматична личност.

5

Детска фолклорна група към Сдружението на етническите румънци „AVE” изнесе интересна програма от румънска музика и танци. Децата прекрасно изпълниха сложни елементи на хора, които имаха свои особености. Тези хора, както и песните, са много стари – на стотици и хиляди години. Децата изпълниха всичко, така както са го научили от своите семейства.

След това беше представен документалният  филм „Войната на краля”. Това беше първа прожекция на филма в България, в балчишкия Дворец. Режисьор и продуцент на филма е Тревър Потс. Помощник-продуцентът – Дан Драгическу,  присъства също на премиерата на филма. Той беше първият член на румънската делегация , с когото говорих до пристигането на принцесата и  другите гости. Джон Флореску е изпълнителен продуцент, представител на фондация „Флореску”. Още през 2003 г. Джон Флореску се заинтересовал от кралската история – с какво Михай I се е занимавал по време на Втората световна война. Джон е  израснал в една от най-известните фамилии в страната и под влияние на баща си, виден историк. Интересът му към темата не е случаен. Българската премиера на филма бе важна за него, защото майка му и двамата негови синове бяха тук от САЩ, за да споделят вълнението на баща си.

Принцеса Мария каза няколко думи преди представянето на филма за баща си, който винаги е възприемал себе си като една неделима част от своята страна и народ. Тя сподели свои спомени от детството си, нещата, които е научила от него, обща оценка на крал Михай, и като крал, и като човек. Филмът доказва смелостта на младия крал, неговите обмислени  действия при контактите с президента Труман, Хитлер и Мусолини. Няколко години той е бил между Хитлер и Сталин. Животът на Михай I в изгнание не е бил  лесен – четирите десетилетия комунистически режим той прекарва в Швейцария. На 23 април 1992 г. Михай се завръща за първи път в Румъния. Обаче едва през 1997 г. той получава румънски паспорт.  Сюжетът на филма е базиран на обширно интервю на Джон Флореску с Негово Величество Михай I – Крал на Румъния, взето на английски език. Снимането на филма е траяло  два дни и е било секретно. Джон Флореску успя да ни представи времето  и ценностите на епохата  – една историческа реалност, сурова, каквато е била.

Людмила ПЕТРОВА

4Отляво надясно: д-р Иво Георгиев, президент на „АVЕ”; двамата синове на Джон Флореску; Джон Флореску, продуцент на филма „Войната на краля”; майката на Джон Флореску; принцеса Мария, правнучка на кралица Мария; Дан Драгическу, пом.-продуцент; гост историк; Виктор Дедю, културно аташе в румънското посолство. Фото: „Б.Т.”

Оставете коментар