Осми международен детски фестивал на изкуствата и детското творчество на английски език „Светът в детските длани” Балчик

Jul 23rd, 2016 | От | Category: ВАЖНА

10 юли 2016 г. – Гала-концерт и награждаване на участниците

Untitled-2Голямо удоволствие получиха всички, които бяха в залата на НЧ „Паисий Хилендарски”Балчик на Гала-концерта и церемонията по награждаването. В последния  ден на фестивала атмосферата не беше толкова напрегната, както по време на конкурсите, защото участниците дойдоха не на състезание, а на празник. Изпълненията  на концерта и  обявяването на резултатите се редуваха.  Благодарение на това церемонията по награждаването не беше монотонна, нито скучна. Много участници на фестивала показаха високото ниво на уменията си  и затова за журито не беше лесно да определи победителите.

Този международен детски фестивал, свързан с изучаването на английски език, е един от ежегодните фестивали за деца в нашия град, обаче той е по-особен. Това е единственият в Европа лингвистически фестивал. Участниците на фестивала са детски колективи, изучаващи английски език като чужд език  в училища, частни школи, езикови центрове, танцови и театрални  състави, разделени в три възрастови групи от 8 до 17 години.

Целите на фестивала са повишаване на интереса на учениците към английския език чрез въвличане на децата в различни форми на творческа активност. Децата избират вокал, театър или нещо друго. Често те предпочитат и да обединяват няколко форми, както прекрасно направи това Максим Ялнъзов от Варна в изпълнението на своята театрализирана песен. Другият пример е Петя Котова от Раковски, която рецитира стихотворение на Александър Пушкин на четири езика и превърна това в театрална сценка. И двамата изпълнители получиха Гран При. Това беше  първи случай в историята на фестивала.

Наталия Тимофеева, член на журито, ми каза, че някои колективи участват във фестивала за осми път – хубава възможност да видиш как колективите се развиват. Първият фестивал е имал само три номинации – Театър, Вокал и Декламация и неголям брой участници. В програмата на Осмия фестивал има номинации „Куклен театър”, Съвременни танци, Фолклорни танци и Класически балет в номинация „Хореография”, „Театър на български език” и „Театър на английски език”. Това говори за ръст на фестивала.

Благодарение на своя стремеж към знания и творческа активност участниците на фестивала вдигат нивото всяка година. Много хубаво се представиха Step by Step (Москва), English Language Hunters (Раковски), Tongue Twister и Jam Session (Ижевск), Арт-център „Палитра” и студио „Сарандев” (Добрич), Частно училище „Юрий Гагарин” (Камчия), Детски театър при Тракийско дружества „Арти” (Варна), школа Blue Skies (Балчик), Детска танцова школа „Данс” (Балчик) и Детски танцов състав „Балик” (Балчик).

Освен призове имаше и поощрителни награди, специални призове, призове за артистичност, за сценография и един много интересен приз – специален приз за въплъщаване на темата за доброто и злото (Argy’s Stars, Благоевград).

Диана Дорофеева, член на журито, изпълни в края на събитието песента Mama mia, което е  вече ежегодна традиция. Г-жа Дорофеева е емоционална и артистична, което направи изпълнението неподражаемо феерично.

Награждаването на ръководителите на детските колективи беше много трогателно. Ролята на ръководителите на състави е много важна. Те трябва да имат отдаденост към своята професия, голяма любов към децата и индивидуалност. Аплодисментите на децата бяха израз на уважение към техните педагози. Съвместната работа е голяма, обединаваща връзка. Бурната реакция на децата ясно говори за това. Балчишките деца от частна школа Blue Skies изразиха своето уважение към директора на школата Светлана Атанасова /носител на признанието „Общественик на годината” от 2013 г./ с публично поздравяване на преподавателката си с големи слънчогледи. Изразът на чувствата и от страна на г-жа Атанасова, и от страната на нейните ученици, беше искрен и трогателен. Това беше като признание в любов към всички възрастни хора, които работят с деца, делят с тях своите знания и време и така стават важна част от техния живот.

Последният ден на фестивала стана истински празник за всички присъстващи – и за участниците, и за зрителите. Само положителни емоции. В края на програмата участниците изпълниха химна на фестивала, написан от самите участници. Това беше празник, който прави човека щастлив и който помниш дълго време.

Людмила ПЕТРОВА

Untitled-1„Светът в детските длани” гр.Раковски в Балчик 2016 г. Фото: Маруся КОСТОВА

 

 

 

 

 

Награждаването на ръководителите на детски колективи (2)Награждаването на ръководителите на детски колективи

 

 

 

 

 

 

Куклен театър. Варна

Куклен театър. Варна

Mama mia от Диана Дорофеева, член на журитоMama mia от Диана Дорофеева, член на журито

 

 

 

 

 

 

 

Светлана Атанасова и нейните ученициСветлана Атанасова и нейните ученици

 

 

 

 

 

Закриването на фестивалаЗакриването на фестивала

Оставете коментар