Фестивалът „Усмивките на морето” в Балчик

Jul 22nd, 2016 | От | Category: ВАЖНА

Отново в пълния си блясък бе поредния международен музикален фестивал ” Усмивките на морето”,чийто гала- концерт се проведе в нашия град  в църквата “Св. Св. Константин и Елена” с основен двигател Наталия Томаш/чиято майка е бесарабска българка и присъства на концерта/ и темпераментната Лариса Косовская.

Всичко беше много точно, лесно за запомняне и възприемане, защото близо 30 изпълнители от България, Литва, Украйна и Молдова вече бяха готови за голямата сцена. Те показаха на практика неудържимия порив на детската фантазия, заедно с напиращите чувства, с установени вече принципи за развитие, внасящи нови елементи.

3Това пролича при варненката Вероника Георгиева, с музикален педагог Боян Бъчваров и Симона Йорданова от вокална група “Анфион” – Тутракан, с ръководител Галена Ненова.

Сърдечна топлота, изразителна песенна мелодия се носеше в пълен синхрон между пиано, китара, флейта, и вече се усещаха модулационните отклонения, подобно човешка въздишка. Това се видя най- вече в старанието на Донован Петров, Дарья Белова, Арина Лучинина…Свежа мисъл и жива струя на вдъхновение, аплодисменти, засилваха динамичните моменти през цялото време на гала- концерта. Нови технически похвати демонстрираха  при интерпретации на Рахманинов  – Александър Бырко от Молдова, нежната украинка от гр. Днепропетровск- Валерия Басюк…
Нашият град, в лицето на Полина Сивкова и нейният “Джаз”,  допълнително придадоха нов блясък и свеж полъх с мелодична щедрост в това романтично изкуство- песента.Старание и спойка проличаха в изразността на вокалната мелодия и клавирния съпровод, с очертаващо се развитие на тембъра на звученето. Нови емоционални отсенки прозвучаха загадъчно при изпълнението на Борис Атанасов с неговата ” Фантазия” от Моцарт. Мелодична щедрост, ритмическо разнообразие и изобретателност се почувства при Татьяна Кирилюк от Кишинев.

Сърцатост и задушевност, бодрост и смелост, очертаващ се порив, с това ще се запомни и този фестивал. Всичко беше съчетано с възбуденото повествование на романтичните чувства, които разчупват рамките на класическото. Естествено обзето от нови идеи, които предполагам ще се доразвият от Наталия Томаш с професионализъм, настойчивост и логичност на музикалното развитие във всичките му форми, изпълвайки с приповдигната нова съдържателност това хуманистично изкуство.

Георги ЙОВЧЕВ

2Усмивките на морето” 2016 г. Всички наградени деца-усмивки. Фото: Георги ЙОВЧЕВ

Оставете коментар