Как не съм чула нищо за този човек?

Jul 22nd, 2016 | От | Category: ДРУГИ

plenerМного градове могат да завидят на културния живот в Балчик. Постоянно идват творци, които с удоволствие ни представят своите стихове, романи, картини или интересни сбирки. Така че не очаквах да видя нещо специално в експозицията на галерията „Тихото гнездо” на ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик. С мъка изкачих стъпалата до изложбената зала. Ние, първите посетители, не бяхме много и затова се насладихме на задушевната атмосферана „Тихото гнездо”, на чудната гледка към морето, на сърдечното посрещане, което така естествено и мило ни оказаха дамите уреднички на залата и г-н Евгени Георгиев, PR на ДКИ КЦ „Двореца” Балчик.

Беше много приятно да влезем в залата и да замрем пред „Бреговете” на художника Андрей Янев. Разгледахме картините му под музикалния съпровод на ксилофон, под звуците на популярна класическа музика, която направи преживяването ни още по-запомнящо се приятно.

При представянето на художника Андрей Янев , г-н Георгиев описа творческия му път, посочи изложбите, които е уреждал в чужбина и у нас. Научихме, че с морето е закърмен още с раждането си в Бургас и да пресъздаде балчишките брегове му е лесно. Андрей Янев е учил в Санкт Петербург и за пръв път излага картините си на Северното Черноморие. Малко неща научих за този талантлив творец, защото веднага попаднах под очарованието на картините му. Възхитих се на картините с емайл – тази техника бях виждала в царските дворци на Санкт Петербург. Бях щастлива да видя такива шедьоври и в тази изложба. Как не съм чула нищо за този човек, създал своите „Брегове” с такова майсторство. В картините му видях и моите „брегове”, красотата и очарованието на нашето Северно Черноморие. Видях пътищата и пътеките, по които сме минали и ще минем в бъдеще. За пръв път изложба на картини ме развълнува толкова дълбоко. Може би, защото всеки от нас има своите пътища, своите брегове, от които може да поеме към нови хоризонти.

Ще се радвам, ако повече хора посетят изложбата на Андрей Янев и изживеят същите мигове на щастливи вълнения, които изживях аз. Изложбата е по повод 50-годишния юбилей на художника Андрей Янев. Дано доживеем и следващата му юбилейна изложба и видим много негови картини по нашите северни брегове.

Бистра ВЕЛЧЕВА

Оставете коментар