Осми международен детски фестивал на изкуствата на английски език и детското творчество „Светът в детските длани” 5 – 10 юли 2016 гр. Балчик

Jul 22nd, 2016 | От | Category: ИЗКУСТВО

Харесах фестивала, когато го посетих в третия му ден – на 08 юли. Наблюдавах  номинацията „Вокал” и съжалих, че съм пропуснала  номинациите „Сценично изкуство” на 6 юли и „Хореография” и „Рецитиране”на 7 юли.  Всичките три номинации имаха конкурсна програма в три възрастови категории. В неделя бе гала-концертът и закриване на фестивала в читалище „Паисий Хилендарски” Балчик.

Светлана Атанасова, директор на Първата частна езикова школа в Балчик е организатор на този фестивал за осми път.

Още в първия момент на влизането в залата виждаме прекрасна украса на сцената. Всичко е организирано хубаво – микрофоните работеха, участниците знаеха поредността на изпълненията, осветителите работеха, както трябва,  всичките пет часа.

Журито на фестивала е международно: българско-руско. Здравка Банчева е председател на журито на фестивала, преподавател по английски език, бизнес комуникации, делови преговори и събитиен туризъм в Нов български университет в „Албена”. Тя е сертифициран аматьор режисьор за самодеен театър. Мила Маврова, член на журито – вокален педагог. Тя е председател на фондация „Звезди на изкуството” и директор на конкурс „ Art Starts”. Наталия Тимофеева е режисьор-постановчик на Московския детски театър „Експромт”. Диана Дорофеева е също от Русия – Лауреат на Гран При на Международния  конкурс „Стъпала към Парнас”. Както виждате съставът на журито е много авторитетен. Руските членове на журито са за осми път на конкурса, познават много от участниците и могат да оценят прогреса и тяхното страхотно представяне тази година.

Жал ми е, че балчишките деца не присъстваха масово на фестивала. Децата на Балчик са талантливи – има млади художници, певци, прекрасни танцьори във фолклорните състави на Галина Гавраилова и групите за съвременни танци на Мария Георгиева и Жени Добрева. Нещата, които показаха участниците на конкурсите, са за много от тях нови форми на  проява на творческа активност, не само в областта на фолклора и пеенето. Деца от фестивала показаха, че  процесът  на изучаване на английски език може да бъде интересен и важен за разкриването на таланти в хореографията, театъра и мелодекламирането.

Когато се връщах към къщи, срещнах група участници. Те бяха още в атмосферата на фестивала – пееха и говореха английски език и правиха това с голямо удоволствие.

Нашият град Балчик беше представен от Паулина Сивкова и Жюлияна Михайлова. Аз особено много харесах Жюлияна за хубавия английски и прекрасното изпълнение, което ти се иска да слушаш.

Людмила ПЕТРОВА

4Поли Сивкова – лауреат от фестивала „Светът в детските длани” Балчик – 2016 г.  Фото: Б.Т.

 

 

 

 

 

 

 

5Жулияна Михайлова, Балчик

 

Оставете коментар