Еньовден – ден на лековити билки и здраве, ден на мистиката – 24 юни

Jul 12th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

На този свят ден е роден Св.Йоан Кръстител, с народното име Еньо.

444Фото: Анатолий ВОЛЧО

На разсъмване, на Еньовден, билките имат най-лечебна сила, магията е голяма. От набраните билки и цветя се изплита Еньовския венец, завързан с червен конец. Под него се минава за здраве и плодородие. Водата в реките и потоците има магическа сила за здравето, защото слънцето се е окъпало в нея, лечебна сила има и Еньовската роса.

На Еньовден момите отиват на нивата, за да ожънат ръкойка, изплитат от житото плитка, слагат ги на кръста за плодородие.

Царят на билките е еньовчето, заради чудотворната му сила, която е най-силна на този ден – на лятното слънцестоене. То цъфти с нежни жълти цветчета по поляни и ливади, лекува много болести, дава сила и красота.

За да минем под Еньовския венец за здраве и да си наберем еньовче и други билки, тръгнахме рано сутринта на 24 юни към варненското село Калиманци. Клуб „Здраве” има утвърдена традиция всяка година на този ден да излизаме сред природата. Кметицата на селото ни посрещна много радушно, разказа ни за историята на селото, разгледахме църквата „Св.Св.кирил и Методий”, запалихме свещ за здраве и плодородие.

Селото е добре уредено, с красиви вили и къщи, много зеленина и цветя. Най-силно впечатление прави Калиманският хан, със своята автентична българска атмосфера, с лятната градина, с многото зоокътове. Комплексът „Калимански хан” има параклис, гълъбодрум, винарна, къща за гости, хотелска част. Конната база разполага с благородни красиви коне за езда, понита, камили, кози, елени, пауни, петли, папагали.

За най-добър етнографски комплекс „Калимански хан” е отличен със златни призове от 2007 до 2015 г.

След като отпочинахме и опитахме вкусните им гозби, се върнахме удовлетворени и много щастливи.

Тодорка ХАРИЗАНОВА

Председател на клуб „Здраве” Балчик

 

Оставете коментар