Първо издание на Детски плажен фестивал “Пясъчни творения”в Балчик

Jul 9th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

P1140746       На 25 юни 2016 г., на територията на Архитектурно-парков комплекс “Двореца”-Балчик, за пръв път се проведе Детският фестивал “Пясъчни творения”.

„Малко след астрономическото начало на лятото, на плажа пред  “Тихото гнездо” – личната вила (в миналото) на румънската Кралица Мария – деца на възраст от 3 до 15 години поставиха началото на едно изключително амбициозно начинание, наречено от 12-годишния си идеен създател – фестивал “Пясъчни творения”в Балчик – каза Евгений Георгиев, PR на ДКИ КЦ „Двореца” Балчик. И допълни още: „Със своите пясъчни творби, чрез умения и креативност, малките участници  впечатлиха гостите на Балчишкия Дворец, и най-вече журито на фестивала “Пясъчни творения” – г-жа Тинка Сивриева, директор на ОДК Балчик; г-жа Ивелина Георгиева – Романова от ХГ Добрич, г-ца Цветелина Ангелова-учителка по рисуване в ОУ „Св.Св-Кирил и Методий” Балчик; Мариян Цветков-гл.озеленител на гр.Балчик; Александър Желев – ученик от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” гр.Балчик.Преди малко повече от два месеца, дванайсетгодишният млад г-н Мартин Кръстев, идеен създател и инициатор на фестивала “Пясъчни творения”, спечели доверието на Държавен Културен Институт “Културен център “Двореца” със своята решителност и творческа енергия. Целият екип на Културен център “Двореца” подкрепи изцяло това великолепно младежко начинание, инспирирано от стремежа на един млад човек за свобода и красота, зародил се на още съвсем крехка възраст.

P1140726

Да се твори, да се съхранява и опазва, да се дава възможност на таланта за полет и извисяване е само малка част, макар може би и най-съществената, от основните дейности на Държавен Културен Институт “Културен център “Двореца”- Балчик.”

В Пясъчния фестивал, участие взеха 43 деца от Балчик, Добрич, Варна, Оброчище и София, разпределени в 7 групи. А най-малко още толкова деца и родители, гледаха и по своему реагираха на проявата: радваха се, обсъждаха разбиращо и неразбиращо какво става, ядоха безплатно от пловдивския сладолед „Чичо Чарли”, пиха минерална вода, а накрая всички искаха да имат медали и да бъдат отличени.

P1140730

Фестивалът се осъществи с навременната и основна помощ на Общински детски комплекс – гр. Балчик, с директор г-жа Тинка Сивриева и нейните сътрудници г-жа Лила Атанасова и г-жа Наталия Златева.

Като за първи път фестивалът „Пясъчни творения” се проведе успешно, макар и с голямо закъснение при обявяване на резултатите от журито, които бяха следните: грамоти за участие на всички, подаръци от ДКИ КЦ „Двореца – Балчик, подаръци от ОДК Балчик и ИМ Добрич; специални грамоти и медали за първите места:

При индивидуалните участници, в първа възрастова група първо място бе присъдено на Йоан Христов от Варна, а второ място на Костадинова, а в трета възрастова група – на Косара Сотирова от Варна, която получи и наградата за най-добро пясъчно творение, както и на Дара Николова от Добрич. Второ място зае Яна Янева. Мирослав Веселинов е на второ място. Във втора възрастова група Давид Николов е на първо място, Грациела Иванова е на второ място.

P1140737

При груповите участия, в първа възрастова група първо място заеха Климент и Деница Димови от Добрич. Втори бяха класирани Калин Димов и Мелих Хаджиев от Балчик. Във втора възрастова група първо място бе присъдено на Божидара Пеева и Преслав Йорданов, както и на Самуил и Вяра Стойчеви, второ място на Симона Миланова, а трето .- на Силия Коева и Саймън Шриер. При най-големите първо място заеха Тезджан Данаилова и Атанас Сашев, а второ – Самира Ефтимова, Лидия Ефтимова и Тедрин Михайлова. Трети са Селин Михайлова, Назар Вейсел и Мелтем Ерхан.

Участваха още и събраха опит за следващите издания на фестивала, следните деца: За участието си бяха отличени Веселин Йорданов от Оброчище, Огняна Петкова от Варна, Климент Цветков от Варна, Галатея Великова от Оброчище.  За участие бяха отличени Венелин Красмиров, Кристиян Николов, Александър Колев, Наталия Данаилова, Лили Стефанова,  Олег Стефанов, Тони Сашев и Майкъл Руменов.

P1140736Мартин Кръстев /идейният носител на феста/ и майка му, нагърбили се с голяма част от организацията, са доволни от първата проява на детската фантазия, която винаги сме съзирали на нашия черноморски бряг, поглеждайки ни закачливо от детските кофички и замъци, направени от пясък.

Маруся КОСТОВА

Оставете коментар