Фолклорен събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” на 25 юни 2016 година край село Дебрене

Jul 9th, 2016 | От | Category: ВАЖНА

2221Цялото НЧ”Просвета 1900” с.Соколово бе в Дебрене, за да пее и танцува в слънчева Добруджа.

Фото: Кина ЛИПОВАНСКА

За мен съборът беше дълго очакваното събитие, защото съм слушала  за него, обаче още не бях посещавала.Имах щастието да го опозная като участник. Не очаквах да видя толкова много леки коли, микробуси и  автобуси. Интернет вече съобщи за рекорден брой участници – над 2500 ( повече от обявените в предварителната програма) на възраст от 5 до 82 години. Сред тях 90 певчески групи, 18 танцови състави, 8 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 12 индивидуални изпълнители-инструменталисти. Българските участници бяха  от  Добрич, София, Шумен, Русе, Силистра, Бургас, Търговище, Ловеч и Варна. Гости на празника имаше от гр. Твърдица (Молдова) и румънската община Компана.

Инж. Тошко Петков, кмет на община  Добричка,  откри празника на общината и 48-ото издание на фолклорния събор „Песни и танци от Слънчева Добруджа”- Дебрене 2016 г. Той призова жителите на общината да пазят духовните ценности на българското и да продължават народните традиции, обичаи, песни и танци.

Началото на програмата поставиха ученици и преподаватели от Музикален колеж в гр. Твърдица – Молдова, единственото учебно заведение,  извън България,където се изучава български фолклор на професионално ниво. Колежаните от Молдова бяха гости на Първия форум „Българско наследство” в Балчик на 16 август 2015 г.

След това участниците на конкурса бяха разпределени на пет естради. За мое голямо съжаление нямах възможност  да наблюдавам всички изпълнения, защото бях при първата сцена. Бях облечена в български фолклорен костюм за първи път и искам да кажа, че той е много тежък и горещ в тази жега. Ние бяхме в края на програмата и страдахме много от горещината. Обаче нашата голяма група от Соколово от два състава, хоров и танцов, плюс  три индивидуални изпълнители се представиха  прекрасно.Три индивидуални изпълнителки започнаха нашето представяне. И трите получиха награди, а една от тях, внучката на Стаматка Кирилова, освен парична награда получи и медал. Ние много се гордеем  с този успех на нашата Диана Антонова.

Хоровият състав също се представи  много хубаво.  А когато започнахме, ние – танцовият състав, аз усетих общо въодушевление и това усещане беше голяма подкрепа при  представянето ни . След изпълнението чух един коментар относно танцуването на една от нас – Керълайн: „Виж, колко хубаво танцува англичанката!” Таза реплика беше толкова приятна за мен, защото се радвам на успехите на всички хора. Нашите млади танцьорки бяха също толкова убедителни в своето изпълнение.  Това са неща, които обичам в нашия състав – семейственост и грижа един за друг. В момента нямам своя добружанска носия и няколко жени са ми донесли различни части от нея. Те направиха това с желание, с голямо уважение към мен и своите добруджански традиции. Много съм благодарна на всички за това, но за следващия сезон ще съм си ушила своя.

Освен съставите от НЧ „Просвета 1900” с. Соколово от Балчишката община участваха и Група за автентични песни към хор  „Добружанки”  към НЧ „Васил Левски 1959” гр. Балчик, с диригент Магдалена Христова , певческа група и два индивидуални изпълнители от с. Сенокос и певческа група от с. Змеево.

„Добружанки”  спечелиха и  тази година парична награда и медал. Има и две индивидуални изпълнителки – Иванка Карпова и Йорданка Златанова, които  спечелиха парична награда. Съставът  от Сенокос  има парична награда и медал, а двамата индивидуални изпълнители  от Сенокос  Борислав … и … Димов получиха  парични награди.

Много съм доволна от участието си и в този фестивал  и съм силно впечатлена от масовото участие и високия патриотичен дух на участниците. Така се поддържат вековните български народни традиции и обичаи.

Людмила ПЕТРОВА

11Първо място, златен медал и парична награда извоюва Групата за автентични песни към хор „Добруджанки” град Балчик на събора в село Дебрене на 25.06.2016 г.. Фото: Добромира СТОЯНОВА

Оставете коментар