Шестата международна конференция по картография и ГИС В К.К.„Албена”

Jun 26th, 2016 | От | Category: ПРОТОКОЛИ НА ОБС

 

index1Представителността на картографската конференция, която се откри на 13 юни 2016  в к.к. Албена впечатлява: 200 участници от над 40 държави от всички континенти Албания, Армения, Австрия, Белгия, Бразилия, Китай, Кипър, Хърватия, Чешката република, Египет, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Мароко, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и др.

Не по-малка от мащабите на участие е актуалността на проблемите – в рамките на конференцията се организира Семинар по ранно предупреждение и управление на кризи, под патронажа на Н.Пр. Посланика на Чешката република за България г-н Душан Щраух, тема която сама по себе си привлича глобално внимание.

По традиция, няколко комисии на Международната картографска асоциация (ICA) вече проведоха своите годишни срещи по време на черноморската конференция. Тази година това са: Комисията по картни проекции с председател проф. Миленко Лапин от Хърватия; Комисията по картография за ранно предупреждение и управление при кризи с председател проф. Милан Конечни от Чешката република; Комисията по картография и децата с председател Карла де Сена от Бразилия и Комисията по използване, потребители на картографията с председател Кристин Омс от Белгия.

Паралелно с конферентните сесии се проведе среща на участниците в програмата COST „Mapping and the Citizen Sensor” и Interactive workshop on “Designing and Conducting User Studies. Уркшопът ще бъде безплатен за заявилите участие, като приоритет ще се даде на студенти и млади учени.

Гости на Българска картографска асоциация (БКА) в „Албена” бяха : проф. Ласло Зентай от Унгария, Генерален секретар на МКА и проф. Лижу Менг от Техническия университет в Мюнхен, Германия, негов вицепрезидент за 2008-2014 г. и г-н Александър Тодоров от HERE Ltd.

Възходящото развитие на традиционния международен научен форум на българската картография се нуждае от институционална подкрепа, интерес и съпричастие от екипа на българското правителство. Само така могат да се усвоят и трансферират пълноценно резултатите му от държавната и общинската администрация в страната и българската дипломация.

„Жътвата” на добруджанския черноморски бряг през тази година бе богата на иновативни идеи, проекти и решения. Усвояването им трябва да бъде подкрепено на всички нива. Време е да проличи разбиране и внимание от управляващия страната екип и реалната му оценка за значението на геопространствената информация за националното ни развитие, суверенитет и международните ни отношения.

Все пак, СВЕТОВНА ГОДИНА НА КАРТАТА Е !…

 

Д-р Стефан ПЕЙКОВ,

член на Българския организационен комитет

 на конференцията

 

 

Оставете коментар