Международен пленер „Европейски хоризонти” Балчик – 2016

Jun 26th, 2016 | От | Category: ВАЖНА

0P1140509И тази година Международният пленер „Европейски хоризонти”, организиран от балчишкия художник Валентин Шалтев и осъществен с активното съдействие на Община Балчик и щедрото домакинство на фирма „Лотос Тур”, събра творци от Румъния, Сърбия, Русия и България.

Живописната красота на нашия град Балчик за пореден път привлече художници от различни поколения и с разнообразни търсения в съвременното изобразително изкуство.

Майсторите на четката, вдъхновени от неповторимата балчишка атмосфера на творчество и артистичност, положиха усилия и възнаградиха града с произведения, в които сполучливо се съчетава модерното изкуство с традиционното, демонстрирайки концептуална и експресивен живопис, наред с класиката.

Това пролича в изложбата, подредена в Художествената галерия на 15 юни 2016 г. Картините на художниците, представили предимно пейзажи, ги характеризират като творци с изтънчен живописен усет за красотата, както в нейната конкретност, така и в емоционалната и сила. В платната им се усеща не просто възхищението от природната красота, не само нейното съзерцание, а вълнението и вдъхновението на талантливи живописци с дълбока творческа своеобразна чувствителност.

В най-голяма степен това се отнася до абстрактните /на пръв поглед/ платна на Николай Русев – големият творец с едно движение на четката може да създаде картина; за философията в модерните произведения на Светлозар Захариев; за колоритните платна на младите Неманя Вучкович и чаровната Нина Шрайбер; оригиналните виждания и внушения на Мирослов Бонов – МИБО и Флорин Михай; с усмихнатите пейзажи и възхитителни натюрморти  /”Вазата с цветя” /на Симоне Паскале; традиционните платна на артистичната Инна Бедных, която подари графични портрети на всички участници; с интересните картини на познатата ни от минали участия Александра Мейлоу и нейния съпруг Тодор Мейлоу, отличаващ се с оригинален самобитен стил…

Талантливи художници, усетили неповторимата хубост на нашия град и положили творчески усилия да я пресъздадат в произведенията си със средствата на пластичния език, с колорита на багрите, със сръчност и майсторство, но не по-малко с вдъхновение и творческа сила. Това се постига, когато живописта е наистина страст.

С изложбата, подредена в Художествената галерия, приключи тазгодишният пленер „Европейски хоризонти”. Творбите на художниците, които остават в галерията, без съмнение, ще обогатят нейния фонд с това международно участие.

Приятна изненада за участниците в пленера е издаването на брошура с имената, портретите, кратки биографични данни на участващите художници и илюстрации на картините от изложбата.

Благороден жест към починалите балчишки художници Георги Горчев и Иван Чернев е и тяхното представяне в брошурата на пленера.

Мария АНДРЕЕВА

Оставете коментар