Първият фестивал на цацата в с. Кранево

Jun 21st, 2016 | От | Category: ВАЖНА

6-2В програмата на Първия фестивал на цацата в с.Кранево от 10 до 12 юни 2016 г. имаше включени разнообразни състезания и демонстрации, работилници, поляна за игри, спорт, музика, лятно кино, кулинарни шоу програми, плажни забавления, мото и акробатични демонстрации и много други, в които посетителите се включиха с интерес и желание.

Проведе се атрактивен конкурс за вицове на рибарска тематика, надяждане с цаца и надпиване с бира, състезания за улов на жива риба в басейн, яхтена надпревара, детски танцов кемп и вечерни дискотеки. Акробати и рокери от Варна и Добрич подгряха шоуто, в разгара на което с бурни аплодисменти бяха посрещнати и през цялото време съпровождани с овации любимите певци от „Тоника Домини” и Рафи, придружен от новия си балет.

Заради наситената програма улиците станаха пешеходни зони, а през уикенда бе пуснат специален Party Bus, който свързваше Кранево със Златни пясъци, Албена и Балчик. Проработи и лятното кино, но не с филма, който обещаха, а с „Живи легенди”, но все пак началото е поставено и през лятото ще има редовно филмови прожекции в Кранево.

Напористият кмет на село Кранево Румен Николов, заедно с Ути Бъчваров, сготви вкусна рибена чорба за посетителите на феста, който нарочно съвпадна с традиционния сбор на Кранево. А чорбата бе с 9 вида риба, на първо място с цаца.

„Жителите на селото, които се препитават основно от туризъм, чакат силен сезон. Още в началото на юни идват украинци, молдовци, руснаци, а за фестивала има заявки и от много българи. Записванията сочат, че това лято ще посрещнем 20-30% повече туристи от миналото” – заяви Румен Николов пред журналистическия наплив на откриването на фестивала, където беше дошла специално областният управител Детелина Николова, народният представител Живко Мартинов, Живко Табаков – съветник на министъра на туризма.

Кметовете на Смилец, Бабук, Айдемир и Сребърна /Силистренска област/ поздравиха в знак на приятелство кмета на Кранево със специално музикално изпълнение.

Като че ли винаги са организирали подобни фестивали, организаторите от кметство Кранево, Соник Старт, СНЦ „Зелени посоки” и Община Балчик бяха помислили за транспорта към селището, безплатната рибена чорба, обособените паркинги, включването на 20 ресторанти и други заведения за съвместна работа по привличане на клиенти и генериране на печалби. Е, тук имаше някои пробойни, но за в бъдеще ще се знае какъв да бъде подходът.

Най-голямо бе културното разнообразие от шоу програми, в които участваха талантливите деца на Балчик от ТА „Балик” с ръководител Галина Гавраилова и ТФ „Данс” с хореограф Жени Добрева. Доста балчиклии отидоха до Кранево, за да чуят любимата си певица Невена Димитрова от Балчик, известна от развлекателните тв-формати. Чухме още Годжи, смяхме се със скечовете на Виктор Калев, на „Тутурутка”, тропахме и се веселихме с невероятните музиканти на „Карандила Джуниър”.

Хумористично се настройва човек и като види изрисуваното от артистите на Sunshiners кметство на селото. Доста поизтръпнахме, когато по главната алея започна стънт и мотошоуто от Extreme attack.

Завидяхме на Милена Пеева – Георгиева, която спечели уикенд за двама в Кранево по време на феста.

Отличени бяха Билент Мустафов като майстор на суши с цаца; кулинарни съвети дадоха Сидония Радева /от ресторант First Line/ и Христо Гайдаров /от ресторант „ Therma Palace”/.

Най-добре и бързо в състезанието по чистене на риба се отличи Кичка Дойчева от с.Кранево, макар че ние, старите балчиклии, не признаваме цацата да се чисти.

Цаца, Трицона, Черноморски шпрот, Копърка, Еuropean sprat.

Дължина на тялото до 13 см, тегло до 15г. Разпространена в Европа – Черно море, Северно море, Балтийско море. Живее до 5 години. Има първостепенно значение за стопанския риболов в България. 

Екипът на вестник „Балчишки телеграф” е известен поклонник на рибните ястия и поздравява краневци за откритата нова фестивална ниша – така привлекателна, вкусна и оригинална. Хайде, на слука и на следващите фестивали на цацата.

Маруся КОСТОВА

6-4Кметът на Кранево Румен Николов, заедно с областният управител на Добрич Детелина Николова, съветникът на министъра на туризма Живко Табаков и народният представител от област Добрич Живко Мартинов, приветстваха официално гостите на Фестивала на Цацата! Фото: Фейсбук

6-5Невероятните музиканти от Карандила Джуниър завладяха публиката на „Фестивала на цацата” с изпълнението на народна музика. Фото: Фейсбук

Оставете коментар