Простота, непринуденост и дълбока сърдечност

Jun 11th, 2016 | От | Category: справочник

1Това пролича веднага при откриването на Международния фестивал на поезията “Славянска прегръдка” на 22 май т. г. в гр. Варна, с председател нашата землячка- поетесата Елка Няголова. Някак естествено се получи, което ме смая най-много: нейното непринудено отношение към всички, излъчващо омиротворена пълнота и доброта. Елка бе готова да оползотвори, в името на поезията и най-краткия миг на ежегодната славянска среща.

За десети път  се провежда този празник на славянството, който събра над 400 гости в пленарната зала на Община Варна, дошли от 20 държави, за да кажат на разноцветен славянски език:”Поклон доземи” на създателите на славянската писменост – на братята Св. Кирил/827г.- 14. 2. 896г./ и Св.Методий /810- 6.4.885г./.Тук почетохме имената и на техните ученици, дошли в Плиска-Климент, Наум и Ангеларий през 886г., лично посрещнати с почести от цар Борис I-Михаил Покръстител.

Началото от светите братя е поставено през 855г. до 862 г. в манастира “Св.Полихрон” в Мала Азия. В днешно време близо 300 милиона човека пишат на кирилица.Затова тази “Славянска прегръдка” е лекарство, надежда, равносметка на цялото прогресивно човечество. Разбира се, с мощната подкрепа на фонд “Устойчиво развитие за България” с председател- Станка Шопова, Община Варна/в лицето на всички кметове/, представени от зам.- кмета на Община Варна-Коста Базотов, проф. Пламен Илиев- ректор на Икономически Университет- Варна, Съюза на българските учители, Съюза на българските журналисти, Агенция” София – Прес”, “Планекс”, Съюза на писателите от Словения, Министерствата на културата на Сърбия, Хърватия…

За значимостта на фестивала „Славянска прегръдка” се прочетоха прочувствени поздравления от Ирина Бокова- ген. директор на ЮНЕСКО, Сергей Лавров- министър на външните работи на Русия, лично поднесени от консула на Русия- Н.Пр.Сергей Лукьянчук, Дане Милошевич-министър на културата на Република Сръбска, Милан Бандич-кмет на Загреб…Очакваше се да пристигнат  почетният член на Славянската академия- режисьорът Кшиштов Зануси, Славомир Гвоздевич- зам.- председател на Комисията по култура на румънския парламент.

Така Варна отново се превърна в бряг на славянството, заедно с успешния проект – „Славянската литературна и артистична академия”, начело с Елка Няголова, която взе приза “Варна” в раздел “Литература”.
От 22 май до 25 май се проведоха 15 събития- есенция от поезия и музика.Припомням, че за 10 години библиотека “Славянска прегръдка”е издала над 60 заглавия на  славянски автори и 5 антологии.Трябва да споменем с необходимото уважение славянските общности в Румъния, Армения, Великобритания, Якутия, Гърция, Латвия, Литва, Канада.

Сред нас беше и създателят на “Двора на буквите ” с височина над 2 метра-арменецът Карен Алексенян. Буквите са донесени с два “Тира ” от Ереван и са изработени от каменоделеца Рубен Налбандян , като в буквите са вплетени символи и послания.Паметниците на Св. Св. Кирил и Методий и Борис I Покръстител са изработени от Бехчет Данаджъ от Шумен.

Беше почетена паметта на Николай Петев-един от основателите на това великолепно славянско събитие.Отец Василий Шаган отслужи тържествен, запомнящ се, целеустремен богослов.

Трябва да не забравяме и паралелните фестивали в Москва, Варшава, три града в Хърватия, Сърбия, Лондон….
Чухме “Азбучна молитва”, изпълнена от учениците на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски”, певицата Оля Василенко, Арсений Арсов, духовия оркестър при ОУ “Н. Вапцаров”,театралната група към Икономическия Институт-Варна с  посланието: “Всички българи трябва да се гордеят със своите първоучители и със своята писменост.
Останах изненадан от пламъка, който разпалиха у мен всички участници, от въображението, чиято красота преобразява духа и не се свежда до скептичното изказване , че това е поредният културен фестивал.

Сред славяните съществува дълбока, извечна,кръвна връзка, в която съществуват и рефлектират съдбоносните сблъсъци на времето, със социална и психологическа значимост.Точно така нашата землячка  е пресъздала философската страна на това събитие, с неговата външна красота и блясък, с необходимата вътрешна хармония, толкова необходима в днешно време.Възторгнат останах, след като всички изпяхме развълнувано химна Кирил и Методий  от поета Стоян Михайловски:”Върви народе възродени, към светли бъднини върви…”
Защото В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО. Словото, със своята символика и изкушаваща настойчивост за осъществяване задачата, с която поетичният фестивал “Славянска прегръдка” блестящо се справи. Той е потвърждение и равносметка  на осъществени идеи, с автентична достоверност и мечти за бъдещи завоевания, с необходимата в днешно време увереност, което Елка Няголова знае как да постигне.

Георги ЙОВЧЕВ

Оставете коментар