Нашият съгражданин – учител, поет, художник, музикант

Jun 11th, 2016 | От | Category: ДРУГИ

DSCN0157Валентин Шалтев е роден през 1954 година в София. Съдбата му е отредила да живее в Балчик. Белият град с романтиката си го завладява – става балчишки талант – поет, художник, музикант.

Изкусно твори с перото и четката, докосва клавишите и струните на китарата. Свързва живота си с Росица Шалтева, за да бъдат винаги заедно. Ражда им се син Мирослав.

Валентин завършва изобразително изкуство и трудово обучение, както и ЮЗУ Благоевград. Дълги години работи като преподавател по специалността. Член е на Съюза на българските художници. Първата му самостоятелна изложба е в Балчик  през 1985 година от тогава следват много изложби в наши и други европейски градове. От 2006 година Валентин Шалтев е организатор на Пленера „ Европейски хоризонти” в гр. Балчик. Негови картини притежават галерии в България, Германия, Италия, Полша, Швейцария и други.

Той е автор на стихосбирките:„Сезонът на зимните плажове”(1995 г.) и „Танго върху перваза на нощта”(2005 г.) .

С третата му стихосбирка „ Живот на карта” и с изложба на негови картини на 27 май 2016 година приключи майският маратон „ Поезията на Балчик” на литературен клуб   „Йордан Кръчмаров” при НЧ „ П. Хилендарски 1873 г.” – Балчик.

Много граждани и гости на града се събраха в картинната галерия, за да се насладят на изкуството. Редактор на книгата е голямата българска съвременна поетеса Маргарита Петкова, която бе гост на града. Тя поздрави поета и сподели, че цени неговата поезия. С акомпанимент на китара Валентин Шалтев представи свои стихове, беше истински празник.

В творчеството му има много общи неща между картините и стиховете му в книгата „ Живот на карта”. Те имат общ сюжет и се допълват – цветовата гама, поезията и музиката – морето, земята и любовта.

 

Цонка СИВКОВА

Оставете коментар