Големият индийски голфър Шив Капур – за втори път в Балчик

Jun 11th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

golf-indiiski 021-1Най-голямата гордост на Община Балчик са „ Лайтхаус Голф и Спа Ризорт”, ”Блек си Рама” и „Трейшън Клифс” –  три голф игрища със защитени показатели за висш спорт, предназначени за най-взискателни голфъри от цял свят. До името на Гари Плейър, от миналата година започна да се говори с голямо уважение за световноизвестния индийски голф състезател Шив Капур. В края на май, той отново бе в „Лайт Хаус” за състезание с най-силни голф играчи, като преди това участва в обширна пресконференция за случая.

Спа Хотел „Лайт Хаус”, където е отседнал Шив Капур,” е обявен за най-добрият спа хотел за 2013 година от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/. Това става известно на богатия индиец и той идва за втори път в България, за да мери сили с класни спортисти и да ги побеждава, защото той е Шив Капур и е заслужил почетното десето място в света. Неслучайно навсякъде срещахме рекламния девиз на индиеца: Shiv Kapur – Host of Champions 2016 proudly supported by Mercedes-Benz.

golf-indiiski 023

На 26 и 27 май 2016 г. Шив Капур показа умението си да играе голф пред състезатели от Дубай, САЩ, Индия, Англия и други. Силите му идваха и от натрупаното приятно преживяване – отскоро той е оженен за красива индийка, която вероятно ще гостува на „Лайт Хаус” следващия път.

Комплексът „Калиакрия”, включващ трите голф игрища, е разположен на внушително възвишение с невероятен изглед към морето, но малко хора знаят това. И всъщност най-добрата реклама идва от самите играчи на голф, които веднъж посетили голф игрищата край Балчик, не спират да ги хвалят сред другите голфъри и да се връщат отново и отново, за да изживеят релакса от съприкосновението с красивата природа, предизвикателството на високо, професионално организиран спорт и престижна организация от Георги Чуклев /директор на „Лайт Хаус” и главен домакин на състезанието/, Георг Цветански /собственик на голф „Трейшън Клифс”/, Субхаш Наир /втори секретар на индийското посолство в София и началник на кабинета/, Пери Ейнфелд /голф директор и умело водещ пресконференцията с местните журналисти от Добрич и Балчик/.

Блестящият преводач Илко Белев ни подчерта думите на Шив Капур, че индийците са гостоприемни, но че българите ги превъзхождат и той с радост си спомня миналогодишния турнир  „Среща на шампионите с Шив Капур“, когато е бил доволен и от посрещането, и от храната, и от качеството на противниковите състезатели. Удоволствие е да се състезаваш със силни и удовлетворението е огромно, когато ги победиш.

golf-indiiski 039

Далечната, но не недостижима цел, е да се спечели индийският пазар за българската голф кауза – каза Г.Чуклев, а също и скандинавският пазар – допълни в своето изказване Г.Цветански. Всички, обаче са на мнение, че за краткото време, през което съществува дестинацията Кейп Калиакра, не е възможно бързо да се популяризира. До голяма степен успехът зависи от чартърните полети, които трябва да се уредят между Делхи и София, както и бързи връзки с летищата в Бургас и Варна. Индийският посланик се похвали с напредването на разговорите за самолетния транспорт, а кметът на Балчик Николай Ангелов, че кризата отминава и инвеститорите са готови да започнат ново голф строителство.

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов обърна още внимание на връзката спорт-обществено потребление, която може да бъде в голяма полза за градовете в близост с Кейп Калиакра – Балчик и Каварна. Голф туристите попадат в категорията на високостатусните туристи и тяхната дума за реклама тежи повече. Кметът каза още, че има проектна готовност за още две игрища край Балчик.

Той поздрави Шив Капур, когото познава от телевизията и миналогодишното му участие в „Среща на шампионите с Шив Капур”, благодари му, че е избрал чудесните голф условия в нашата голф дестинация, безпроблемно състезание и добри резултати, на каквито и той самият се радва като голфър през последните няколко години.

Зам.-кметът на Община Каварна Ивелина Илиева подчерта, че Каварна предлага на голфърите богата културна програма в наситен културен календар, че се мисли за популяризирането на екстремни спортове, разширяване на Мидения и рибен фест, Фестивала на фойерверките.

Г.Чуклев благодари на Шив Капур, че в „Лайт Хаус” ще дойдат много известни голф състезатели, лични приятели на Шив, които с престоя си ще спонсорират развитието на този богат материално и като изживяване спорт.

Г.Цветански също изтъкна предимствата на своето голф игрище – най-доброто дело в световен мащаб на недостижимия засега голфър Гари Плейър, по чийто проект е създаден „Трейшън Клифс”.

Във въздуха витаеше миналогодишното изказване на министър Николина Ангелкова, че голфът ще се рекламира и развива приоритетно, че ще се подкрепят собствениците на голф игрища и ще има нов подход в маркетирането на България като голф дестинация, че Министерството на туризма ще разработи карта за подкрепа в административно отношение на големите туристически инвеститори. Все хубави неща, които си остават засега само пожелания, граничещи с мечтите.

Маруся КОСТОВА

 

Оставете коментар