Художествен пленер на НУИ “Добри Христов”- Варна в “Двореца” – Балчик

Jun 3rd, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА
Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

От 19 до 22 май 2016 г. Държавен Културен Институт “Културен център ” Двореца” в Балчик е домакин на провеждащата се годишна учебно-творческа практика “пленер” на учениците от осми  клас, специалност “Изящни изкуства” и “Рекламна графика” в Национално училище по изкуствата “Добри Христов” – гр. Варна.

Практиката е част от учебната програма на учениците, като на нея те усвояват основните принципи при рисуването на пейзаж от натура. Прилагат знанията си за композиция и композиционен център. Работят в свободни техники, акварел, пастел, креда, като същевременно преподавателите им стимулират техния свободен изказ, различаващ се от дисциплината в рисуването на учебния етюд.

Сред уникалната природа на Архитектурно-парков комплекс “Двореца” в Балчик, през трите дни на пленера ще рисуват 24 ученици, водени от своите преподаватели: Свилен Георгиев – художник от Варна, дългогодишен преподавател в школа “Дедал” и Надя Антова – скулптор, автор на няколко самостоятелни изложби и участник в културния живот на гр. Варна. И двамата са професионалисти в своята област и учители по рисуване и скулптура в НУИ “Добри Христов” Варна. Любопитен е  факта, че и двамата са възпитаници на училището, в периода когато специалността  “Изящни изкуства” се заражда.

Насядали със своите папки и стативи – по алеи, пейки, край морето или около културните паметници в Архитектурно парковия комплекс, ще видите младите творци от НУИ “Д.Христов”, ако посетите в следващите дни “Двореца” – Балчик.

Exif_JPEG_420

Оставете коментар