Художествен пленер и изложба на Училище по стъкларство и дизайн от град Валашске Мезиржичи

May 22nd, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

Pic 2От 30 април до 7 май на територията на Държавен Културен Институт “Културен център “Двореца” се състоя художествен пленер на Училището по стъкларство и дизайн от чешкия град Валашске Мезиржичи. Както и през миналата година възпитаниците на училището създаваха рисунки и графики, които по-късно да бъдат претворени в най-разнообразни авторски пластики, в стъклолеярната към училището.

Успоредно с това директорът на училището д-р Дана Будайова и магистър Красимира Колчева успешно приключиха с преподаване по поредното 4-то ниво чешки език за служителите на ДКИ КЦ “Двореца” – администратори, уредници  и всички, обслужващи гостите в Културния център.

Пленерът завърши традиционно с изложба в галерия „Тунела” и на 6 май всички посетители на Архитектурно-парков комплекс “Двореца” можаха да видят творчеството на младите пленеристи, ръководени от  техните преподаватели – магистър Йозеф Дивин и г-жа Итка Стоцкова.

Постоянството в пленерната дейност беше и една от причините Училището по стъкларство и дизайн от моравския град Валашске Мезиржичи, през 2014 година да представи най-голямата си изложба за Европа, именно в България – гр. Балчик- ДКИ КЦ “Двореца”, гр. Севлиево и гр. София.

Евгений ГЕОРГИЕВ

Pic 1(2)Pic 4(2)

Експозиция на творбите от пленера на чешките ученици в галерия “Тунела” на ДКИ КЦ “Двореца”. Фото: Евгений ГЕОРГИЕВPic 7

 Децата от най-известното моравско училище по стъкларство с радост идват в “Двореца”. Фото: Евгений ГЕОРГИЕВ Pic 11(1)Най-често рисуваният сюжет в Балчишкия Дворец е развълнувал и чешките деца. Фото: Евгений ГЕОРГИЕВ

Оставете коментар