Подкупващото излъчване на ТФ „Ритъм” към ОДК – Балчик

May 22nd, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

DSCN0707-1

Това усетих на 10 май 2016 г., когато станах съпричастен на радостната гълчава в нашето читалище в кв.”Васил Левски” Балчик, заедно с всички дошли да видят популярния утвърден  индивидуален стил на ТФ “Ритъм” при Общинския детски комплекс гр. Балчик. Атмосферата беше непредвзета, като отвсякъде струеше радостно развитие в едър план. Всичко е програмирано от дългогодишния хореограф Марина Башева, с избистрени структурни хрумвания, последователно доразвити, без никаква високопарност от нейната ученичка Мария Георгиева, която сега води формацията. Младият порив на танцуващите деца бе цялостен и по детски чист в : “Танца на мама”, “Детска планета”, “Еврейски танц”. Неспокойни и атрактивни бяха танцовите стъпки в “Калинка”и “Ало, ало!”.

Открихме и нови елементи, вмъкнати с настойчива взискателност от Марина и Мария във виртуозните и себераздаващи се  100 деца от различни възрастови групи, които ни  превърнаха в свои последователи. Стегнатост и динамичност почувствахме в “Латино ритмите”, “Ча- ча”,”Хип-хоп”… Всичко беше придружено с бърз преход от една емоционална сфера в друга. Това пролича и при изпълненията на гостите от гр. Варна, представени от “Старт денс”, който вече  20 години е на сцената.Този състав бе ръководен от Радостина Христова, намерила отдавна пластичното и динамичното в танца, облякла ги във форма, защото в “Акробатичен рокендрол” видяхме разработени  мотивиращи елементи, използвайки акробатичност, атрактивност и устрем, олицетворен в действие. Сполучливо преобразяване и поразяващ с модулационната си свобода беше танцът на Анелия Брусева и Александър Капаранов.

С ликуваща нежност прозвучаха песните на Шарлот Ауси, Преслав Станчев,Теодора Тодорова… Всички певци демонстрираха вече своя самостоятелност по отношение на вокалната линия. Възприемайки ги с тяхната детска сърдечност, бяхме възторгнати от изпълнението на  Рая, Меги и Ицо- прекрасно преплитане на приказното с реалното. Емоционални отвсякъде, с романтично настроение на фона на тяхната детска свенливост. Изкуството ще стане тяхно призвание, толкова необходимо за нашето съвремие.

Георги ЙОВЧЕВ

DSCN0674DSCN0681DSCN0688DSCN0692DSCN0695DSCN0699DSCN0707

Оставете коментар