Много гости и приятели поздравиха КНХ “Троп-Троп” Балчик

Apr 24th, 2016 | От | Category: ВАЖНА

P1130029-1

 

Петгодишният юбилей бе повод за поздрави от присъстващите на тържествения концерт гости: Атанас Жечев, председател на ОбС Балчик, Кирил Кирев, общински съветник, Тодор Георгиев, кмет на с.Гурково, от приятелите и колеги от клубовете за народни хора: КНХ „Златна Добруджа” Добрич, с р-л Коста Георгиев; КНХ „Жива вода” Шабла, с р-л Гергана Дафова; КНХ”Калипетровци”с.Калипетрово, с р-л Чудомир Валериев; ТФ „Магията на фолклора” Шумен, с р-л Светла Георгиева; ТС „Веселие” Балчик с р-л Галина Гавраилова.

Хорото е неизменна част от българския бит и култура. То остава като един най-верен показател за запазените народно творчески ценности. Видяхме това и се убедихме на концерта на 16 април в НЧ „П.Хилендарски 1870” Балчик, където бяха изпълнени добруджанските хора: „Сборенка” от КНХ „Троп-Троп”; „Ръка” от начинаещата група към клуба; „Опас” от „Калипетровци”; „Куцата” от КНХ „Златна Добруджа” Добрич; „Пистилче” от шуменци и „Варненски танц” от ТС „Веселие” Балчик.

Северняшката фолклорна област бе представена с хората: „Арканул” и „Черкезко хоро” от КНХ „Троп-Троп” Балчик; „Дайчово хоро” от начинаещите в „Троп-Троп” и „Влашка циганка” от шабленци.

Лудо настроение създадоха шопските хора: „Бистришка копаница”/КХН”Троп-Троп”/; „Селско шопско” от начинаещите; „Петрунино” от двата състава на Балчик; „Йове” от калипетровци и „Кюстендилска ръченица” от КХН „Жива вода” Шабла.

Представихме си хубавия Пирин с хората „Гинка” и „Ширто” /от двата балчишки състава съответно/ и „Малешевско” от КНХ „Златна Добруджа” Добрич.

Тракийската фолклорна област бе представена от КНХ „Троп-Троп” с „Макамлийско хоро” и от начинаещите с „Тракийска ръченица”; ШУМЕНЦИ ИЗИГРАХА „Ямболско боалийско хоро”.

Изненадващо поздравление за рождениците ,извън програмата, направиха ТФ „Магията на фолклора”Шумен, които представиха „Енино хоро” от Родопската етнографска област. Те развяха български знамена и надпис с отделни, красиво изработени букви: ЧРД 5 години „Троп-Троп”. Получи се много трогателен и оригинален замисълът на шуменци.

„Родината е пламък, родината е зов, Родината е българска душа, изпълнена с любов” – рецитира в края на концерта актьорът от самодейния балчишки театър Веселин Романов. Когато тази земя сърцето е видяло/ ще се поклони пред майка/ и на дедите ни пръстта/ и ще запазиш спомена за облачето бяло”.

На сцената излязоха всички изпълнители, начело с неотразимата хореографка Галина Гавраилова, която получи приз за запазване на българските фолклорни традиции. Подета бе песента по стихове на възрожденеца Любен Каравелов „Хубава си, моя горо” – химн на любовта към българската природа и народ.

Маруся КОСТОВА

 

P1130031123

Оставете коментар