Изложбата „Добруджански чешми“ от Балчик гостува в СОУ „Димитър Талев“ Добрич

Apr 24th, 2016 | От | Category: ИЗКУСТВО

2222-1

Ученици и учители от СОУ ‚Димитър Талев“ станаха домакини на изложба „Добруджански чешми“ на краеведа Иван Жечев. Плод на неговата дългогодишна изследователска дейност са книга и фотоизложба с повече от 300 каменни чешми, които могат да бъдат видени в сградата на училището.

Изложбата е гостувала преди това в НЧ „П.Хилендарски 1870” Балчик.

Специални гости на откриването бяха областният управител Детелина Николова и Маруся Костова –председател на Сдружение „Българско наследство” Балчик, дарило на краеведа Иван Жечев специален плакет за заслуги при съхраняването на българщината и участие в историческата конференция „ 75 г. от възвръщането на Южна Добруджа”, проведена в Балчик в края на август мин.г.

Млади родолюбци, в лицето на ученици от IV-ти до XI-ти клас, посрещнаха гостите на изложбата с хляб и сол и под музикалния съпровод на фолклорна музика изтанцуваха кръшни добруджански хора и ръченица. Срещата обогати учениците със знания за добруджанските чешми, като символ на живота. Живителните корени на изворите в равнината и тяхната плодородна сила са изконна част от бита на добруджанеца. Непринудените разкази на Иван Жечев, изпълнени с поучителни истории, създадоха мост между поколенията за съхраняване на българския дух и традиции.

Топ Новини Добрич

2222

 

 

 

Иван Жечев, Детелина Николова, Маруся Костова – на откриването на изложбата на 14 април 2016 г.   Фото: Topnovini.bg

Оставете коментар