Николай Ангелов, кмет на Балчик: Задължение на Общината е да направи града най-доброто място за живеене

Apr 12th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

8 Април 2016 | 16:30 | Радио “Фокус”

angelov

Николай Ангелов, кмет на Балчик, в интервю за „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Програмата на Радио „Фокус“ от днес звучи в ефира на Балчик на честота 95 MHz. Това е 44-тата точка на излъчване на програмата на радиоверига „Фокус“. Жителите на града и региона вече научават най-важната и най-значимата информация за събитията в своя град, в страната и света. Наш гост е кметът на Балчик Николай Ангелов. Добър вечер, г-н кмете.
Николай Ангелов: Добър вечер на всички слушатели на Радио „Фокус“.
Водещ: Към които вече се присъединяват и вашите съграждани.
Николай Ангелов: Да, позволете ми да поздравя радиото за това, че си увеличава обхвата и стигна вече до т.нар. крайни североизточни райони.
Водещ: Балчик, както вие го казвате, краен североизточен район, но изобщо не е краен в представата на българите и в тяхното сърце, особено през лятото. Кое е най-важното за вашия град днес? Коя е визитната му картичка?
Николай Ангелов: Да не прозвучи високопарно, но смятам, че ние сме един от най-красивите градове по българското Черноморие и това основно се дължи на природата. Южен град с прекрасни склонове и прекрасно море. Нашата цел е да направим това място по-добро за живеене.
Водещ: Изобщо не звучи високопарно, г-н Ангелов. Какви са вашите стъпки, какви мерки предприемате, какви действия, за да направите Балчик най-добро място за живеене?
Николай Ангелов: Много трудно може да се отговори на този въпрос само с няколко изречения. Основното, което е и сме си поставили за цел е да можем да направим всичко, което ни е по възможност без да нарушаваме обаче това, което е създала природата. Стремим се да не презастроим града си, защото виждаме какво се случва в някои други места, и едновременно с това постоянно да подобряваме инфраструктура, да създаваме по-богат културен живот, повече удобства за жителите и туристите, и дай Боже това да е успешно.
Водещ: Стигат ли ви средствата?
Николай Ангелов: Едва ли когото и да запитате, той ще каже, че разполага с достатъчно средства за проектите, които са в главата му, включително и най-богати хора на планетата, защото имат огромни проекти. Средствата никога не стигат, постоянно се борим за нови и нови средства, борим се за европейските фондове, борим се за средства от бюджета, борим се за увеличаване на собствените приходи, защото тези средства всъщност помагат за развитието несамо на града, но и на целия регион.

3


Водещ: Г-н Ангелов, по кои европейски проекти работи общината?
Николай Ангелов: В момента това е един много сложен въпрос, който задавате. Едва ли някой кмет може да ви отговори точно, тъй като знаете, че сме точно в прехода между двата програмни периода.
Водещ: Преходен период, имате стар програмен и кандидатствате за нов.
Николай Ангелов: Да. По стария програмен период община Балчик сме приключили всички свои проекти, а в момента единственият проект, който работим с европейски средства по т.нар. Програма „Интеррег“ България-Румъния, защото все още в България българските еврофондове не са заработили, но имаме пълна готовност в момента, в който ни поканят, да кандидатстваме с поне 7 проекта.
Водещ: Проекти за какво?
Николай Ангелов: Основно те са за подобряване на инфраструктурата, включително и освен за улици и паркови, спортни бази и т.н., аз смятам, че един от основните проекти е за благоустройство на нашата емблема, а именно Дамбата, това е крайбрежната улица на града. Надявам се, че всичко ще бъде успешно. Ние вече сме кандидатствали там и ако бъде одобрен, това наистина ще промени облика на града.

Водещ: Какви проблеми срещате във всекидневието си като кмет на Балчик?
Николай Ангелов: Основните проблеми са проблемите на обикновените хора. Това са проблемите на нашата държава, ниските доходи, липсата на адекватна социална политика и това няма как да не рефлектира върху местната власт, защото много от хората не знаят до къде се простират правомощията, примерно, на един кмет и къде кметът няма абсолютно никакви правомощия. Те смятат, че кметът е институцията, която трябва да разреши всички техни проблеми.
Водещ: Г-н Ангелов, на какво ниво е безработицата при вас в Балчик и как решавате този проблем, който по много места в България, да не кажем почти всички, е като бич на всекидневието?
Николай Ангелов: Малко се притеснявам. При нас безработицата не е такъв бич, какъвто е примерно в Северозападна България.
Водещ: Трябва да се гордеете, а не да се притеснявате.
Николай Ангелов: Защото ние сме развит регион, имаме запазена промишленост, едно от най-развитите селски стопанства в България, туризъм и естествено, строителство. Затова, ако погледнем официалната статистика, на която аз чак толкова лично не вярвам, но безработицата ни е от порядъка на 7%, което е нищожно малко.
Водещ: Нищожно е, да. На фона на останалите двуцифрени числа, при вас наистина няма.
Николай Ангелов: Затова малко се притеснявам да коментирам тези цифри, но това са официалните цифри, които ми дава статистиката. Според мен тя е малко по-голяма, но това е статистиката. Наистина хората си намират работа, особено в сезон лято. Проблемът е точно, че нямаме работа за високо квалифицирани специалисти, за хора с висше образование.
Водещ: Изпреварихте въпроса ми как привличате млади и образовани хора. Такова красиво море и природа.
Николай Ангелов: Това всъщност е задача може би на бизнеса, защото когато бизнесът работи, тогава той иска да се разширява и тогава му трябват мислещи хора, а мислещите хора са образованите хора. Затова аз смятам, че последно време се промени мисленето на много от хората, които примерно се занимават с туристически бизнес. Виждаме сега примерно колко много мениджъри на хотели са точно с това образование, докато преди беше бай Иван, който е първи братовчед на жена ми.
Водещ: Сега, ако трябва накратко да дадете профила на вашия град, как бихте го оприличили? Хората като чуят за Балчик, какво трябва да си представят освен красивото море?
Николай Ангелов: Първото нещо, което трябва да си представят е наистина красотата на града. Това е нещо, за което ние нямаме почти никаква заслуга, но е факт.
Водещ: Наследници сте на природа и на архитектура. Факт.
Николай Ангелов: И второто нещо е, тъй като съм говорил със страшно много хора, те казват: Атмосферата на града. Ние се чувстваме по по-различен начин, отколкото на друго място. И аз им отговарям много простичко: За мен това е спокойствието, което лъха, защото за разлика от много други черноморски градове, аз категорично мога да кажа, че ресторантите примерно в града нямат жива музика, така че да се вдига толкова много шум. Може да е и недостатък, но ние нямаме нощни заведения на открито, които да вдигат шум. Тоест, огромно спокойствие лъха в града, а не можем да се оплачем от липса на туристи. Категорично мога да заявя, че примерно при кризата 2015 г., в Община Балчик, където влиза и курортен комплекс „Албена“ и Кранево, резултатите от туризма бяха по-добри, отколкото 2014 г.
Водещ: Г-н Ангелов, вие притежавате неоценимо богатство, атмосфера. Атмосферата винаги е притегателно място и за платежоспособни туристи, несамо просто за туристи.
Николай Ангелов: Благодаря. Тъй като от 9-та година съм кмет, още от началото говорех, че моята цел е да привлека т.нар. високостатусни туристи и смятам, че успяхме до известна степен, като никога човек не трябва да е доволен, но примерно това, че имаме голф игрища, имаме вече няколко 5-звездни хотели на много високо качество, доказа, че съм бил прав.
Водещ: Г-н кмете, Балчик е наследник и на много богата история. Вие в тази посока със сигурност още веднъж можете да съчетаете вашата цел за платежоспособни туристи, именно и с това – освен морето, освен природната красота, да предложите и история. Това оценява ли се и как?
Николай Ангелов: Историята е неотделима част от туризма. Който не го е разбрал, трябва дълбоко да се замисли. Хората не идват само да стоят на плаж. Те искат и да научат нещо и тогава, когато имаш история, тогава, когато имаш град на 2600 години, няма как това да не заинтригува включително и чужденците. Примерно те като дойдат, като видят Храма на Кибела, те няма как да го видят в собствените си държави. Естествено, имаме, тъй като това е мястото, където се продават билети – най-посещаваният туристически обект в България – Дворецът с ботаническата градина. Няма турист, на който да не му е включено в програмата посещението на ботаническата градина. Инвестирали сме средства в музея, в галерия, в реставрация на туристически обекти, 6 милиона сме инвестирали европейски средства точно заради туристическата инфраструктура.
Водещ: Балчик очевидно е много красив град. Той е перла на Черноморието и ненапразно за него са битки дори в новата ни история. Патриотизмът на какво ниво е във вашия град? Отвоювана е трудно свободата, благодарение в известна степен и на Крайовския договор, но десант, контрадесант. С кръв ли Балчик са се опазили до днес?
Николай Ангелов: Това е история. Хората помнят. Това не е било толкова назад, не са минали 100 поколения, минали са само две поколения. Помнят всичко, което се е случило 12-та, 15-та, 40-та година, все още има живи хора, които ми разказват точно как се е случило присъединяването на Балчик и по-точно възвръщането на Балчик към майка България. Нашата работа е да тачим тези дати, винаги да благодарим на хората, които са помогнали, несамо на тези, които са дали живота си за това нещо. Винаги го отбелязваме с подобаваща тържественост. Не знам дали много хора знаят, че примерно през 1915 г. Балчик е разрушен и е бомбардиран жестоко. Това е нещо, което много малко хора знаят по история.
Водещ: Г-н Ангелов, вие със сигурност знаете, че за първи път именно в Балчик прозвучава химнът на Добруджа „О, Добруджански край“.
Николай Ангелов: Знам.
Водещ: Предлагам ви за вас и за нашите нови слушатели – вашите съграждани, именно да завършим този разговор с този великолепен химн. Той е на Добруджа, той е на България.
Николай Ангелов: Аз мога да благодаря, както от името на балчиклии, така и на всички добруджанци, включително и на тези, които през 1940 г. за първи път са влезли в България, защото наистина голяма част от жителите на града са хора, които са изстрадали тези наистина исторически събития.
Цоня СЪБЧЕВА

Оставете коментар