Над 400 данъкоплатци от областта декларираха данъци с ПИК

Mar 26th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

402 добруджанци декларираха доходите си за изминалата година пред приходната агенция с персонален идентификационен код /ПИК/ през първите два месеца на данъчната кампания. До момента близо 8000 граждани са поискали и получили от офиса на НАП в Добрич своите персонални кодове. Притежаването на ПИК дава възможност на гражданите да декларират своите доходи по-бързо, по-лесно и безпроблемно. Освен това,  те могат да се възползват от възможността за 5%-на отстъпка върху дохода за довнасяне, ако подадат данъчната декларация за доходите си   чрез своя код до 31 март 2016 г. и платят данъка до 3 май.

Притежателите  на персонален код могат да ползват още над 20 електронни услуги на НАП, сред които  да извършват проверка на регистрираните им трудови договори в НАП от работодателя, какъв е осигурителният им доход – върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, а така също и да получават информация за данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) – в кой пенсионен фонд са осигурени и каква е натрупаната до момента сума др..

Издаването на ПИК е напълно безплатно и става след подаване на заявление, лично или чрез упълномощено  с изрично нотариално пълномощно лице. Заявлението може да се подаде и получи в избран офис на НАП, в рамките на минути, необходими за обработка на заявлението.                                                                         Станислава КРЪСТЕВА

 

Коментарите са затворени.