Искаме да имаме условия за плуване

Mar 26th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

Във връзка с настъпването на предстоящият летен сезон, гражданите на община Балчик активно се включиха в подписка за създаване условия за развитие на водни спортове на територията на града ни:

-поставяне на стълбички на всяка буна със свободен достъп;

-изграждане на коридори за плуване;

-назначаване на спасители на буните.

За по-малко от два дни над 460 граждани на Балчик се включиха в инициативата.

Многократно във времето е бил поставян въпросът за монтирането на стълбички по буните.

Преди около шест години на буните имаше такива. От разрушителното действие на морската вода, състоянието им беше критично, което наложи премахването им. Очакванията на всички ни беше да бъдат възстановени, но това така и не се случи. В Балчик липсва широка плажна ивица, заради релефа на града. Единствения допир, който могат  да имат гражданите на града ни, както и туристопотокът, е поставянето на стълбички по буните.

Буните и парапетите по дамбата се използват активно от нас,  плажуващите. Скачаме във водата, защото липсва цивилизован достъп до нея. Излизането от морето е още по-голям проблем. Непочистеното дъно около буните създава реална опасност за живота ни. Въпрос на време е да се стигне до нещастен случай.  Ние няма да бъдем спрени да използваме буните, нито да плуваме в морето. Дали това ще става без опасност за живота ни – зависи от Вас.

Настоящето положение е по-неблагоприятно,  отколкото ако се предприемат мерките, за които настояваме.

Коридорите за плуване са наложителни за децата. Сегашните поколения не могат да плуват, защото няма създадени условия за това.

Спасителите по буните са необходимост.

Идеята подкрепиха граждани на град Балчик, работещи в различни сфери и институции.

Всички са обединени от идеята да се направи нещо толкова малко, но от изключителна важност и необходимост за Балчик. Надяваме се да бъдат предприети адекватни действия за реализирането на идеята.                             Ваня СПАСОВА

 

Коментарите са затворени.