Вложиха 1,6 млн. лева в ултрамодерна оранжерия за краставици край Балчик

Mar 15th, 2016 | От | Category: ВАЖНА

pix1_4

Фото: Община Балчик

Последно поколение оранжерия за производство на краставици бе открита на 7 март в село Стражица, община Балчик. Собственик на стопанството е фирма “Агростан”, а на официалното откриване присъстваха областният управител Детелина Николова, кметът Николай Ангелов, председателят на Общинския съвет в Балчик Атанас Жечев, негови колеги, както и представители на фирми, участвали в изграждане на съоръжението.
Оранжерията е разположена на площ от 5 316 кв.м., като към нея има изградена офис сграда, хладилна камера за съхранение на продукцията, складове и котелно помещение. Пред присъстващите братята Росен и Стоян Георгиеви, представители на фирмата, съобщиха, че оранжерията е последно поколение и са заимствали опита на водещите в бранша европейски държави.
Проектът е на стойност 1,6 млн.лева, като собственото участие на дружеството е в размер на 300 хиляди лева, а останалите средства са от Програмата за развитие на селските райони, мярка 121, и банков кредит.
Строителството на оранжерията е започнало през февруари 2015 година, а в средата на януари 2016-та са разсадени растенията за първата реколта. Гостите на церемонията имаха възможност да се убедят в изцяло автоматизирания контрол на климата в оранжерията, където се поддържа постоянна температура от 28 градуса и влажност около 60%. Произведените краставици от първата реколта вече се продават в търговската мрежа на Североизточна България.
Станислава
КРЪСТЕВА

Оставете коментар