ТОДОРОВДЕН

Mar 15th, 2016 | От | Category: ДРУГИ

Има ли художник, който да не е рисувал коне? От нашите предци опитомен и пренесен е конят, чийто ден от време оно и до днес празнуваме след посрещането на пролетта – Тодоров ден!
Тази година Тодоровден се пада на 19 март. Св. Тодор заема важна част от народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и свързаното с нея плодородие. Ден, посветен на здравето и силата на животното, което е най-добър приятел и помощник на човека – този красавец е конят. Рано сутринта на Тодоровден жените замесват пити под форма на подкова и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Децата сплитат венец от чимшир и пролетни цветя, за да украсят лебедовите им шии. Стопанинът рано нахранва коня, сресва буйната му грива, а опашката сплита. Юздата се украсява с ален пискюл, който на челото на коня изгрява като звезда.
Каруцата е освежена и застлана с шарената черга, боядисана все едно от художник, нарисувана с ярки цветове от българските шевици (цветя, притици, орнаменти). Млад мъж седнал гордо – напет и весел, китка забол в черния калпак, с тяло, изправено върху седлото, здраво държи юздите. На този ден се прави кушия – препускане с коне. Наредени млади момци върху седлото, слели се кон и човек. Конете ровят с копита земята, готови като Пегас да полетят в небесата. Колко сила? Каква красота? Опънати мускули в готовност, с грива като от коприна, от ноздрите им пара, като огън извира… Момъкът здраво юздата държи. Как ли тази сила ще удържи и укроти? Накрая всички като лебеди политат и най- бързият от тях ще победи. Каква сила, красота Бог е сътворил….
Победителят ще наградят – конят ще получи красива юзда, а момъкът – риза или кърпа. Спечелилият надбягването ще обикаля с коня си всички домове- ще честити празника, ще обиколи и пролетното поле да провери растат ли посевите, сетне ще забие копието си в земята, ще завърже за него коня, ще съблече девет кожуха и ще отиде при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за идващия топъл сезон и очакваното плодородие.
ИВАНКА СЛАВОВА РУСЕВА
С. КРАНЕВО

Оставете коментар