Д-р Румяна Бончева стана “Общественик на годината” по предложение на хор “Черноморски звуци” Балчик

Mar 7th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

pix2_4

Кметът на Община Балчик г-н Николай Ангелов връчва купа “Общественик на годината” на д-р Румяна Бончева, дългогодишен рентгенолог и завеждащ отделение по образна диагностика в МБАЛ – Балчик . Специална грамота й връчи председателят на Общински съвет – Балчик – г-н Атанас Жечев. Тя получи календар и подаръци и от редакцията на вестник “Балчишки телеграф”.
Фото: Венцислав ДИМИТРОВ

Когато споделих с д-р Румяна Малчева, че има предложение д-р Румяна Бончева да бъде издигната за “Общественик на 2015 година”, тя отзивчиво отвърна:
“Наистина, кандидатурата на д-р Бончева е подходяща идея за изтъкване на лекарската професия , на лекар като д-р Бончева, която спокойно и ненатрапчиво, но изключително коректно и професионално изпълнява своите задължения.”
Колко е хубаво добронамереното отношение на колегите – лекари, на лаборантите, фелдшерите, сестрите и санитарите, с които д-р Бончева работи в МБАЛ Балчик, още след разпределението си през 1970 г.
Балчик става нейна съдба., а и по времето на следването се запознава и омъжва за д-р Желязко Бончев, който става емблематично известен хирург в Белия град.
Д-р Бончева се радва на всички новости в рентгенологията, на която посвещава трудовия си път. Помни първия нов рентгенов апарат през 1974 г., после 20 години по-късно германския рентген, който продължава да се използва вече четвърт век.
Гордост за целия лекарски персонал на МБАЛ Балчик е внесената по европейски проекти цяла система от апарати: скенер, мамограф, рентгенов ехограф и др., по Програмата за регионално развитие, в която Община Балчик бе успешно включена и резултатите от изпълнението на проектите е налице.
Могат и се обслужват в сектора по „Образна диагностика” по 20-25 души на ден. Изследват се вътрешните органи, повърхностните структури, млечните жлези, костните стави, панорамна снимка на зъби. Правят се мамографски и компютърно томографски изследвания по 24 часа на денонощие. В отделението, което д-р Бончева завежда, работят 2 лекари, 3 лаборанти и 1 санитар.
За съжаление, както навсякъде, но в медицината най-се чувства, липсата на млади специалисти, на млади хора, готови да се научат да практикуват. Отношенията със Здравната каса също не са изрядни. Добрите намерения, добрата апаратура, добрите специалисти могат да постигнат максималния ефект от изследване и лечение на различните болести – смята д-р Бончева, която макар че е в пенсионна възраст, продължава да работи и се надява, че нейният труд ще бъде ползотворно продължен, сега от д-р Валентин Вълков от Варна, а по-късно, може би и от балчишки лекари.
Самата тя се радва на семействата на своите деца – дъщеря и син, на своите внуци, които живеят в Германия и в Русе, далеч, но с новите средства за комуникация – твърде близо.
Диригентът д-р Валентина Георгиева, колегите и колежките на д-р Румяна Бончева от Смесен хор „Черноморски звуци” Балчик, в който тя пее повече от 20 години, познавайки нейния отзивчив характер, висок професионализъм, дългогодишна работа в политическа партия, много години в хора и 70-годишния и юбилей, издигнаха кандидатурата и за „Общественик на 2015 година”.
Кметът г-н Николай Ангелов и връчи сребърна купа „Общественик на годината”, председателят на ОбС Балчик г-н Атанас Жечев я удостои със специална грамота и календар на Общината, а от редакцията на вестник „Балчишки телеграф” – подаръци.
Маруся КОСТОВ

Оставете коментар