Семейство Стефанка Стоянова и Цветан Андреев Цоневи

Feb 24th, 2016 | От | Category: ДРУГИ

pix3_2

Известни са като балчишко семейство, защото съпругата госпожа Стефанка Ст.Цонева е от град Балчик, а господин Цветан Цонев, родом от село Крушуна, с хубавите Крушунски водопади.
Споменът му за родния край е много болезнен и за двамата, тъй като без съд и присъда са убити баща му и двамата му братя. Много по-късно им е приписана присъда от така наречения Народен съд. До днес не могат да получат свидетелства за наследници, защото регистрите от това смутно време са „изчезнали” безследно.
В четвърти курс, като студент по икономика в Свищов, Цветан Цонев е изключен и изпратен трудовак в Добрич. Не се връща повече в Ловешко и намира своята работа , а по-късно и съпруга в град Балчик.
Макар да имат вече дете, двамата решават и учат – в Икономическия техникум в град Добрич. Г-н Цонев работи в ДЗС Травник, в РКС, в МТС, а накрая в ГРМП, откъдето се пенсионира през 1985 г. Запален член е на земеделската партия – БЗНС, а по-късно на ОДС. Съпругата му има дълъг стаж като чиновник – в Промкомбината, в ТПК като счетоводител и главен счетоводител. Тя е била дългогодишна хористка в хор „Черноморски звуци”, с диригент Жан Попов.
Миналото не се забравя, но те не го споделят с децата си, въпреки че децата го научават, когато не приемат сина, макар и отличник от гимназията във Военно- морското училище, когато не го изпращат в Чехия или Русия да учи, въпреки отличния му успех. Музикалният талант на дъщеря им Пламена е безспорен и тя следва в Музикалната академия София. Един от дългогодишните директори е на Музикалния фестивал „Варненско лято”. Синът Красимир също е изпратен трудовак, но после завършва инженерно образование и сега има успяваща техническа фирма със съпругата си във Варна и две талантливи деца.
Такъв е животът – ще кажем сега, но ще се поклоним на такива издържливи хора, на благите старци, застанали на прозореца на най-хубавата, емблематична за Балчик къща – къщата на Бай Цветан, в началото на улица „Яворов”.
Господин Цветан Цонев е надхвърлил 90 години, а жена му го следва и благодарение на нея се бори с коварния диабет. Макар че децата и внуците им ги искат при тях във Варна, те предпочитат уюта на къщата, купена от една русенка, която я построява с любов към морския град, който неизменно наследяват и съхраняват семейство Цоневи. Като такива те са пример за своите съграждани, които ги номинират за „Общественици на 2015 година”.
Маруся КОСТОВА

Оставете коментар