С покана – за 100-годишен юбилей

Feb 24th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

pix7_2

Христина Сивкова (председател на клуб  №1) , Ангел Събев (председател на ОбС на пенсионерите в община Балчик), приятели и колеги от клуба  честитят 90-годишния юбилей на Илия Илиев (Илюшата). 
Фото: Марияна ВЪРБАНОВА

ИЛИЯ АСЕНОВ ИЛИЕВ – офицер от запаса, майор от ВВС. Роден и израснал в родния си град Бургас. Учи в Средно техническо училище, а след това с конкурсен изпит е приет като юнкер в Първия випуск на техническия отдел на първото открито в България Военно-въздушно училище – София.
През 1948 година е произведен в офицерски чин подпоручик с диплома за завършено висше образование по специалността „автомеханика”. Служи в Балчишкото военно летище от 1948 до 1956 година.
Същата година преминава в запаса с чин майор. Постъпва в отдел „Земеделие” при тогавашния Балчишки околийски съвет като отговаря за автотранспорта и селскостопанските машини в околията.
През 1958 г. е назначен за заместник-директор по техническите въпроси в Околийския промишлен комбинат. По-късно, от 1960 до 1965 година учителства в град Балчик, когато се свързва с брак за известната учителка по френски език в Балчишката гимназия Стефка Стефанова.
Всички харесват тяхното семейство. Нея наричат с традиционното име – Франсето, а него с галеното Илюша. Имат една дъщеря – дългогодишната учителка по български език и литература Ирена Илиева и двама внуци.
През 1966 г. Илия Илиев е назначен за заместник – директор по производствените въпроси в градския промкомбинат. През 1970 г. е пак на ръководна длъжност – заместник – директор в Завода за захватни устройства в Балчик към Държавно стопанско обединение „Строителна техника” София. От 1977 до 1985 г е главен механик в Рудник Балчик, откъдето се пенсионира. Животът му е пълен със спомени, приятели, които много оредяват, защото не всички са като него – с желязно здраве и над 90 години.
Най-хубавите му изживявания са с внуците, дъщерята и приятелите от двата клуба – Клуб № 1 на улица „Дионисополис” и клуба на улица „Черно море”.
На дъщеря си с неизменното си чувство за хумор заявява, че от върха на своите изживени 90 години горенаписаното от нея е хубаво за прощална реч. А приятелите му са му обещали и написали протокол-че ракията, виното и агнето са от тях, ако ги покани на 100-годишнината си. Редакционният екип издига кандидатурата на Илия Илиев за „Общественик на 2015 година”
/Б.Т./

Оставете коментар