19 са безследно изчезналите от област Добрич

Feb 19th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

pix2_1

Фото: lipsva.com

Безследно изчезналите от област Добрич, които са били издирвани през миналата година, са били 23-ма. От тях четирима са били открити.
Работата по издирване на безследно изчезналите лица продължава, като периодично се провеждат мероприятия по установяването им, извършва сеанализ на получените резултати и се набелязват нови мероприятия за изпълнение, съобщават от Областната дирекция на МВР. Дейността, свързана с безследно изчезналите, продължава да бъде на постоянен контрол от страна на ръководството и сектор ПКП при ОД МВР Добрич, уверяват оттам.
През 2015 г. са обявени за общодържавно издирване 492 лица, от тях 299 са установени, а общият брой на издирените е 484. Установени и задържани са и две лица с Европейска заповед за арест от страни членки на ЕС. За сравнение, през 2014 г. са обявени за издирване 484 лица, от които 278 са открити. Общият брой на издирените е бил 524.
Преди години Добрич бе наречен Бермудски триъгълник, заради многобройните случаи на безследно изчезнали хора през последните няколко десетилетия. Проблем, който близките поставят пред всяко ново ръководство на МВР, но без осезаем резултат. През 2007 г. тогавашният главен секретар на МВР Илия Илиев оповести, че за последните 18 години за издирване в полицията в Добрич са били обявени 53-ма души. От тях 36 са установени. Някои избягали от органите на реда или от близките си. Други бяха открити мъртви. Трупът на 82-годишния Васил Иванов бе намерен в кладенец.
Костите на най-отдавна изчезналия в региона – 53-годишния Богомил Маринов Христов, който бе в неизвестност от 10 ноември 1989 година, бяха намерени в землището на тервелското село Главанци. Впоследствие бе установено, че той е убит от съпругата си и брат й. Трупът на Марияна Иванова Илиева също бе открит и бе изяснено, че тя е убита от съпруга си Тошко Илиев. За останалите 17 лица, които тогава трябва да са били на възраст от 18 до 35 години, търсенето продължаваше. Новите данни показват, че броят на безследно изчезналите от областта през последните няколко години продължава да се увеличава.
Сред тях е и Силвия от село Одринци, която изчезна на 12-годишна възраст през 2011 г. В неизвестност от януари 2014 г. е и 16-годишната тогава Каролина Ангелова Илиева от с. Оброчище. В началото на януари бе открита мъртва в канала на семейния гараж 54-годишната Руска Димитрова, която бе в неизвестност от 26 април миналата година. За убийството й е задържан нейният син Тодор. От разкритите от полицията случаи на безследно изчезнали само за един бе доказано отвличане – на похитения навръх именния му ден през 2005 година Иван Иванов, син на бизнесмена Йордан Иванов, известен като Данчо Поничката.
Станислава
КРЪСТЕВА

Оставете коментар