Таблетът – любимата играчка на осемгодишните

Feb 19th, 2016 | От | Category: ДРУГИ

pix4_2

Никола Дичков и Ева Мирославова от 6-годишни са пристрастни към таблетите си. Фото: М. КОСТОВА

Това сочи проучване на Центъра за безопасен интернет. Таблетът и смартфонът са любимите играчки на децата до осем години. Това сочи проучване на Центъра за безопасен интернет. Според повечето родители, които са били анкетирани, още на тази възраст мрежата дава на децата по-голяма възможност да общуват с връстниците си. Повечето от малчуганите си имат и профили в социалната мрежа, направени от родителите им. Някои от най-предприемчивите хлапета успяват да използват нета дори за печелене на пари. Дете, например, разбрало как да прави профили във Фейсбук и срещу 50 стотинки ги продавало на връстниците си.
Заместник-координаторът на центъра Луиза Шабхазян подчерта, че децата ползват таблети и в детските градини, но липсва ясен регламент и правила за употребата им. Тя коментира, че опасното съдържание, дебнещо малките в интернет, е на два клика разстояние от рекламите и анимационните филмчета, които те гледат. По нейните думи, малките трябва да получават повече информация за безопасно поведение в мрежата от родителите си.
“Децата носят устройствата си в детската градина и училище, като там обаче липсват правила за тяхната употреба – или се забраняват неефективно, или децата могат да ги използват неконтролирано. В нито едно от семействата няма ясни, точни правила, свързани с устройствата. На много места има правила детето да използва устройството за няколко часа или да не го изнася от вкъщи. Но тези правила много често не се спазват. Например родителят решава да направи компромис, защото другите деца на детската площадка също имат устройства”, посочва тя.
Център за безопасен интернет

 

Оставете коментар