Предците на Атанас Буров тръгват от Балчик

Feb 19th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

pix2_4

Атанас Буров
Фото: Wikipedia

Предците на Атанас Буров тръгват от Балчик. Това става ясно от публикация в БГНЕС, която се позовава на разказа на проф. Нено Неделчев – горнооряховчанин и автор на книгата “Вековете на Атанас Буров”. Ученият успява да спаси част от архива, свързан с търговските дружества и живота на семейството, преди да бъде съборена и напълно заличена родната къща на фамилия Бурови. Той посочва, че Атанас Буров е роден на 31 януари 1875 г. (12 февруари 1875 г. по нов стил). Лясковец и Горна Оряховица до ден-днешен спорят за родно място на видния български банкер.
Предците на Буров идват от Балчик и се заселват първо в гр. Елена, а от там се местят в Лясковец. Синовете на стария Атанас Буров, на когото е кръстен и известният банкер, се преместват в Горна Оряховица в средата на XIX в. Двамата братя Иван и Атанас са родени в Горна Оряховица.
“Бурови не са се занимавали със земеделие, както повечето семейства от този край, а с лихварство и търговия с пашкули (за коприна). Те са притежавали първата лихварска къща в Горна Оряховица, както и фабрика за производството на коприна. Занимавали са се също и с търговия на спиртни напитки – вино и ракия, които са изнасяли след създаването на търговската им къща през 1862 г., като вината достигат дори до Русия и Мала Азия. Освен това фамилията се е занимавала и с отглеждането на едър рогат добитък за клане“, разказва пред БГНЕС проф. Нено Неделчев.
Докато е жив Димитър Буров – бащата на Атанас Буров, фамилията има 15 чифлика в Добруджа, в които общо са имали 25 – 30 хил. крави и хиляди овце. Един от тези чифлици е продаден на евреина Петър Габе, баща на известната поетеса Дора Габе. По повод на това, дъщерята на Атанас Буров Недялка е разказала на проф. Неделчев, че Петър Габе всяка година ги е канел в чифлика на гости в знак на благодарност за чифлика, който е купил.
Атанас Димитров Буров (12 февруари 1875 – 15 май 1954) е български финансист, дипломат и политик от Народната партия, а по-късно на умереното крило на Демократическия сговор. Той е министър на търговията, промишлеността и труда (1913, 1919 – 1920) и на външните работи и изповеданията (1926 – 1931). Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20-ти век, а заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва, е наричан „идеолог на българската буржоазия“.
Станислава КРЪСТЕВА

Оставете коментар