Новите лични карти

Feb 19th, 2016 | От | Category: ЗАБАВНА И ПОЛЕЗНА

Oт края на 2017 или началото на 2018 г. МВР ще пусне в експлоатация нов тип лични документи. Те ще бъдат с електронен чип, чрез който ще се улесни пътуването ни в Европа, като няма да подлежим на паспортна проверка на летищата из стария континент.
От средата на тази година вътрешното министерство ще предостави възможност на всички граждани да подават молби за издаване или подмяна на лични документи онлайн.
Това съобщи на пресконференция в МВР зам.-министъра Красимир Ципов, предаде репортер на София Topnovini.bg. Темата на брифинга бе обявяването на обществена поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на Централизирана система за персонализиране на български лични документи. Тя е на стойност 480 млн. лв. без ДДС, а договорът ще бъде сключен за малко над 11 години. Средствата ще бъдат платени от държавния бюджет.
Зелена светлина на проекта бе дадена още през миналата година, когато в края на ноември Министерски съвет одобри идеята. С решението се одобрява вграждането в личната карта на електронен носител с безконтактен достъп, съобразен с изискванията на ICAO (Международната организация за гражданска авиация), който дава възможност картата да се използва като електронен документ за пътуване и като носител на данни за електронна идентичност.
От МВР все още не са решили къде да бъде позоционирана Централизираната система, като се обмисля изграждането на нова сграда, която да бъде в имот на силовото министерство и едновременно с това да е на комуникативно място. За нея са предвидени около 95 млн. лв., като в сумата влиза и закупуването на специализираната техника, софтуер и хардуер.
Зам.-министърът на МВР посочи, че министерството ще се постарае да не бъдат променяни цените за издаване на лични документи.

************************

Новите лични карти, които ще бъдат готови най-рано догодина ще са с чисто нова визия. Ще съдържат биометрични данни и електронна идентификация.
“Никой няма да бъде задължен да подменя документите си преди изтичането на срока на валидност на настоящите”, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, цитиран от Агенция „Фокус“.
По думите му, министерския съвет вече е одобрил въвеждането на електронен носител на личната карта.
Благодарение на него ще бъде преодолян проблем, на който се натъкват българските граждани, които летят със самолет – в момента, заради липсата на въпросната електронна идентификация, паспортната проверка на терминала може да се осъществява единствено на гише.
С чипа, вграден в новите документи, това ще става по-бързо, тъй като ще могат да се използват т.нар. електронни гейтове. В момента, идентификацията чрез тях е невъзможна.
Друг плюс от електронната идентификация (електронен подпис) е, че чрез нея ще могат да се използват различни електронни услуги.
Цената на новите документи ще остане същата, заяви още зам.-министърът, цитиран от Нова тв.
По-рано днес беше обявена обществената поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи.
Източник: Агенция “фокус” Novanews.bg Редактор: Даниела Пехливанова

От април ще влизаме в болница и аптека с пръстов отпечатък.
Държавата твърди, че така по-лесно ще контролира източва ли се Здравната каса и продават ли се лекарства под масата.
Улеснява ли регулацията бизнеса и най-вече пациентите? Отговор на въпроса търси репортаж на Нова ТВ.
До началото на април всяка болница и аптека трябва да си купи апарат за пръстова идентификация. След което устройството ще се свърже със софтуера на Здравната каса.
„Тече самата процедура по обществена поръчка за избор на изпълнител в Касата на това нещо”, заяви здравният министър Петър Москов.
С помощта на софтуер пръстовият идентификатор ще преобразува в код от числа, под който всеки ще фигурира в регистрите на Касата. Така, когато влезем в болница или купуваме лекарства, ние ще оставяме следа.
„Така всичко може да бъде проследено. Дали някъде в някоя аптека някой се опитва да прави паралелен износ с фиктивни рецепти”, заяви зам.-министърът Ваньо Шарков.
Пациентите и бизнесът засега приемат с резерви решението на здравното министерство за пръстовите отпечатъци.
Според фармацевти затруднени ще бъдат пациентите, които не могат сами да си купят рецепта. За тях снемането на отпечатъци е излишна бюрокрация.
„Това ще увеличи още повече опашките. В случая с хосписите, със старческите домове. Там няма роднини, там медицинските сестри обикновено получават лекарства на болните и възрастните хора. Това ще създаде голямо затруднение”, смята Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.
Пациентски организации твърдят, че хаос и известна нервност може да има само в началото.
„Това е една възможност да се упражни контрол в реално време какво точно се случва на пациента”, смята Пенка Георгиева, пациентска организация „Заедно с теб”.
Вземането на отпечатъци няма да важи за пациентите със спешни случаи.
Други промени обещават край на проблемите с направленията за преглед при специалист. Всеки пациент ще получава, поне по едно направление на месец, независимо кога отива при личния си лекар – в началото или в края на месеца.
NovaNews.bg
Редактор: Моника ПАНЧЕВА

Оставете коментар