Валентин Шалтев с “Живот на карта” в София

Feb 19th, 2016 | От | Category: ИЗКУСТВО

pix2_2

Валентин Шалтев заедно с поетесата Маргарита Петкова представя новата си стихосбирка “Живот на карта” Фото: Мария КАРДАМОВА

Издателство „Лъчезар Минчев” представи новата книга „Живот на карта” на Валентин Шалтев в София. Такива събития се помнят дълго. Мрачната и неприветлива януарска вечер не попречи на любителите на поезията на Валентин Шалтев да препълнят книжарница „Хеликон” в самия център на София, във фоайето на хотел „България”.
Сякаш на пук на лошото време вътре грейна слънцето на Балчик, залюляха се ветровете над къщите на старинния Пловдив, усмихнаха се рибарите на Созопол. Неочакваните и прелитащи от стихотворение в стихотворение метафори, дръзко и предизвикателно провокираха въображението да се насити на словесни пейзажи и настроения.

pix2_1

Балчиклии, живеещи в София, почетоха поета Валентин Шалтев с присъствие  на представянето на новата му стихосбирка.                Фото: М. КАРДАМОВА

Всичко това, поднесено с неповторимия глас и тънко нюансирана интонация на актьора и приятеля Веселин Ранков, който прочете десетина от стихотворенията в книгата.
Нейният редактор Маргарита Петкова представи поезията и човека Валентин Шалтев, като се постара да вникне в душата на поета и да се докосне до стихове,който да разкриват от какво и откъде идват тези чувства и мисли, способни да те развьлнуват и извисят. Интересни философски обобщения намери в много от стихотворенията Петкова, от които запомних стиха „този бог е невъзможно да бъде един за добрите и другите”… „Къде ли ме повежда мойта муза?”
Като че ли предчувствайки, че го чакат нови пътища, Валентин Шалтев питаше в едно от стихотворенията си, които той прочете по свой избор. Трудно е да се каже и да се предвиди накъде огненото вьображение на художника Шалтев ще го води в бъдеще, защото той сподели, че вижда всяко стихотворение като картина, която той просто описва или по-скоро разказва.
Не са много художниците, които пишат, но аз се колебая, дали това е един пишещ художник или рисуващ поет, въпреки тази заявка. Многото почитатели, дошли и на вечерта, нека сами си отговорят на този въпрос. За това нека и в бъдеще новите книги да се редуват с красиви изложби, които да радват почитателите на високото изкуство, в което поезията и картините на Валентин Шалтев все по-трайно заемат своето място.
Анчо АНЧЕВ

Оставете коментар