Поредна присъда за убийство, извършено по особено мъчителен за убития начин

Jan 31st, 2016 | От | Category: ДРУГИ

В публично съдебно заседание на 25.01.2016г. Окръжен съд – Добрич постанови присъда, с която призна 69-годишния подсъдим П. И. П. от гр. Тервел за виновен в това, че: на 25.04.2015г. в гр.Тервел умишлено умъртвил 54-годишния Г. П. А. от с.Бонево, общ.Тервел, обл.Добрич, като деянието е извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост.
На 25.04.2015г. около 09:00ч. подсъдимият П. И. П. се прибрал в дома си в гр. Тервел и установил, че липсва електрическия му котлон. Той се ядосал и веднага се упътил към къщата на пострадалия, тъй като и друг път се било случвало същият да взема вещи от дома му. Имал намерение да го набие, за да не го краде повече. Със себе си носил тесла и метален секач.
В обвинителния акт обаче се сочи, че целта на подсъдимия е била да убие пострадалия, за което се съди от нанесените удари в областта на главата. Посочено е още, че действията били извършени с изключителна ярост, ожесточение и отмъстителност, както и по особено мъчителен начин. По тялото на пострадалия са нанесени не по-малко от 20 на брой удара, които са му причинили силни болки и страдания.
Според съдебно-медицинската експертиза причина за настъпилата смърт е била контузия на главния мозък и дихателна недостатъчност от централен произход, в пряка причинна връзка с нараняванията по главата.
Вещите лица са установили, че при нанасяне на ударите пострадалият е бил в съзнание и е чувствал силна болка и страдание и е съзнавал какво се извършва с него. Това квалифицира деянието като извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.
В хода на разследването е обстойно обследвано психичното здраве на подсъдимия. Съдебно-психиатричната експертиза не установява същия да страда от психични заболявания, не фигурира и в регистъра на ЦПЗ – Добрич. Към момента на извършване на деянието е бил под влиянието на негативни емоции, но извън категорията „физиологичен афект”- бил е способен да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Психичното здраве на подсъдимия напълно позволява същия да носи наказателна отговорност.
За извършеното престъпление на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от 12 години, което следва да се изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим.
Подсъдимият е осъден да заплати сторените по делото разноски в размер на 775.40лв. по сметка на РУ на МВР гр.Тервел.
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд гр. Варна в петнадесетдневен срок.

Венцислава Печанска, Пресслужба Окръжен съд – Добрич

Оставете коментар