РУ МВР БАЛЧИК ПРЕДУПРЕЖДАВА ОТ КАКВИ ИЗМАМИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПАЗВАМЕ!

Jan 24th, 2016 | От | Category: ВАЖНА

1. Ако по телефона ви /без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от плачещ човек, представящ се за ваш близък, който заявява, че е предизвикал катастрофа с жертва или сам е пострадал и спешно се нуждае от пари, за да бъде освободен от полицейския арест, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ ТОВА Е ИЗМАМА!
2. Ако по телефона ви /без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за лекар, който Ви заяви, че Ваш близък е тежко болен /напр. от “свински грип” или му предстои животоспасяваща операция, в това число и за поставяне на златни пирони при счупване на крайник, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ ТОВА Е ИЗМАМА
3. Ако по телефона ви /без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за Ваш познат, който Ви моли да му заемете парична сума за кратко време за да освободи стоки от митницата или да си поправи автомобила, с който е закъсал на път, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ ТОВА Е ИЗМАМА!
4. Ако по телефона ви /без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за Ваш близък роднина или познат, който Ви моли да заплатите климатици или радиатори от чужбина, изпратени от него, с обещание да ви върне парите след това, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ ТОВА Е ИЗМАМА!
5. Ако по телефона ви /без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за служител в телевизионна игра или в магазин, който Ви заяви, че сте спечелили в томбола и за да получите наградата, трябва да закупите ваучери за предплатени телефонни разговори и да продиктувате номерата им, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ ТОВА Е ИЗМАМА!
6. Ако в дома Ви дойде непознат / независимо дали е мъж или жена/ и се представи за служител на “Социално подпомагане”, нестопанска организация или Общината, който Ви заяви, че може да помогне увеличението на пенсията Ви или допълнителни помощи за отопление, храна или социални услуги, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ ТОВА Е ИЗМАМА!, целта е да се види мястото, където съхранявате вашите пари и в последствие те да ви бъдат откраднати!
7. Ако в дома Ви дойде непознат / независимо дали е мъж или жена/ и се представи за търговски представител, който иска да Ви подари или продаде артикул / масажатор, апарат за кръвно или други дребни вещи, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ ТОВА Е ИЗМАМА!, целта е да се види мястото, където съхранявате сумите и в последствие те да ви бъдат откраднати! Не давайте информация за домашния си адрес и не се съобразявайте с указанията на гласа в слушалката да не безпокоите своите роднини! В никакъв случай не давайте наличните в дома си пари, златни и сребърни бижута или скъпи вещи и не теглете паричните си спестявания от банките, за да ги смените срещу свободата на близкия си! Позвънете на други свои роднини и не давайте пари на непознати, представящи се за санитари или пълномощниците на лекаря, с който сте разговаряли! Бъдете особено внимателни, когато Ви поискат наличните пари в дома, за да преценят отговаряте ли на критериите за социални помощи – целта е да се види мястото, където съхранявате сумите и в последствие те да ви бъдат откраднати! Запомнете – услугите от Общината, “Социално подпомагане” и другите звена се получават в съответното учреждение, а не по домовете! Потърсете за съдействие свои близки, които да проверят възможностите, а не давайте пари на непознати за несвършена услуга!
Позвънете в РУМВР град Балчик тел. 0579 7 24 31; 0579 7 24 32 или на тел.: 112 или на вашите близки, но в никакъв случай не разчитайте само на информацията, подадена Ви от гласа в слушалката! Със сигурност сте или ще станете жертва на телефонна измама!

Оставете коментар