Над 200 000 туристи са посетили обновени по трансграничен проект обекти в “Двореца” в Балчик

Jan 11th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

111

 

Жени Михайлова – директор на ДКИ-КЦ “Двореца” Балчик
Снимка: topnovini.bg

Над 200 хиляди туристи са посетили новата арт галерия „Тунела” в държавния културен институт „Културен център „Двореца” в Балчик. Това съобщи директорът му Жени Михайлова на пресконференция, на която бе отчетена работата по трансграничния проект “Трансгранично градинско изкуство по Черноморското крайбрежие”.
По него партньори бяха Община Текиргьол и университет „Овидиус” в Румъния, Община Балчик, ДКИ „КЦ „Двореца” и Университетска ботаническа градина.
В рамките на проекта с ресурс от 77 000 евро Културният център “Двореца” е ремонтирал два обекта , които вече функционират като арт галерия “Тунела”, и културно-информационен център. Галерията за пластични изкуства е изградена в стил сецесион, разполага с модерни експозиционни витрини. Там през тази година бяха експонирани археологическата изложба “Реликвите на Калиакра”, Луковитското съкровище, бяха реализирани и други културни събития.
Новият културно-информационен център, който е оборудван с мултимедия, компютри и друга техника, е имал над 1000 посетители. Там е проведено и езиково обучение по чешки език.
Центърът ще работи целогодишно и ще популяризира културно-историческите забележителности по Северното Черноморие, допълни директорът на Държавния културен институт.
През тази година там са работили двама доброволци – от Чехия и България.
За обслужването на новите обекти е осигурен персонал от щата на ДКИ „КЦ „Двореца”. Макар проектът още да не е приключил, вече има устойчива дейност по него, посочи още Жени Михайлова.
По проекта предвидените дейности е реализирала и Община Балчик, която е закупила техника.
Срокът на проекта на два пъти е удължаван и сега е 29 месеца, като дейностите трябва да приключат окончателно в края на март 2016 г.
Поради невъзможността на Университетска ботаническа градина да реализира заложените дейности, бюджетът на проекта е редуциран от 1 507 849 евро на 1 228 000 евро. Основна част от инвестицията е реализирана от румънската община Текиргьол, където паркът е превърнат в ботаническа градина.
Станислава КРЪСТЕВА

Картина2

КИЦ във вила “Арка” е изграден в Двореца – Балчик                                     Снимки: Архив Двореца

Картина3

Картина4

Арт галерия “Тунела” в балчишкия дворец

Картина1

Арт галерия “Тунела” в балчишкия дворец

Оставете коментар