Сребърно отличие за хор “Черноморски звуци” Балчик

Dec 21st, 2015 | От | Category: ВАЖНА

12365937_927283437337415_24156684155131913_o

На заслужена екскурзия сред културните паметници на Краков.
Фото: Веселина ДУЧЕВА

Със Сребърна диплома се завърнаха хористите от VI Международен коледен фестивал в Краков, Полша. Събитието се проведе в периода между 4-ти и 6-ти декември и в него майсторство мериха 21 хора, поделени в 4 категории.
В раздела за смесени хорове „Черноморски звуци” Балчик достойно се бори с още девет състава – силни конкуренти и утвърдени държави, с хорова традиция като Великобритания, Швейцария, Латвия, Полша и др. Балчишките певци изпълниха с лекота едни от най-трудните творби на Петър Динев, Амброш Чопи, Хавиер Бусто, З.Р.Щрууп, Кнут Нюстедт, Й. Хадар и др.-доказателство за положения репетиционен труд. Поредният международен успех отваря врати към по–големи цели и поредно утвърждаване на световната сцена на хор ”Чернорски звуци”Балчик.
Необятният професионализъм на д-р Валентина Георгиева, съчетан с отдадеността, страстта и желанието за творене от страна на хористите, е пътят, който води единствено до успех-споделят хористи. Жури, в състав от петима души, оценяваше певците от цяла Европа.
Смесен хор „Черноморски звуци” Балчик, бе носител и на още една причина за гордост – единственият състав, участващ от Балканите и България. Хористите от Балчик изпълниха няколко концерта, освен конкурсната си програма, в три от изящните катедрали на Краков. ”Доволни сме и невероятно удовлетворени от себе си” – споделиха хористи, минути след конкурсната програма.

Untitled 1

На Коледната елха в културната столица на Полша – Краков, се възхитиха и снимаха хористите от хор “Черноморски звуци” Балчик по време на участието си в коледния хоров конкурс. 

В края на престоя си заслужено хористите се отдадоха на туристическа разходка сред културната столица на Полша – Краков. Един град, къпещ се в разкоша и блясъка на великолепни архитектурни шедьоври от десети век до наши дни. Всичко там е непокътнато през войните и това създава неповторима атмосфера .
Съчетана с личността на Папа Йоан Павел Втори –в миналото архиепископ на града, прави Краков неустоим. ”Черномоски звуци” Балчик, с диригент д-р Валентина Георгиева, желаят весели празници, топлина и радост в сърцата на всички почитатели и приятели на музиката и нашия хор.
Константин КОСТАДИНОВ

Оставете коментар