Хората с увреждания са неизменна част от цялото ни общество

Dec 21st, 2015 | От | Category: ДРУГИ

DSCN0011

Мая Димова и Диана Петрова с деца от ОДЗ “Знаме на мира” Балчик развълнуваха празнуващите в Деня на хората с увреждания – 3-ти декември в ресторант “Красина” Балчик.      
Фото: Георги ЙОВЧЕВ 

Второ Дружество на инвалидите се организира в гр.Балчик, с председател Деспина Маринова. То отбеляза по подобаващ начин, почитайки традицията и приобщавайки се към Световния ден на хората с увреждания – 3 декември, споделяйки го с богата културно-масова програма и банкет. Обикновено те, хората с увреждания, а вече и не само те, ежедневно се срещат с трудностите в живота, търсейки начин как да ги преодолеят.
Разбира се, всичко е придружено с находчивост и варианти за приобщаване към обществото, в което живеят. Но големият проблем е глобално нерешен в нашата община и държава – това е недостъпната среда. Няма конкретна подкрепа и индивидуален подход в различните възрастови групи и най-вече на деца с увреждания и техните семейства. А затова е нужно държавническо мислене, съпричастно обществено отношение, а не само медицинско наблюдение на увреждането. Вещите ни народни “любимци”-депутатите не подкрепиха предложението в бюджета за 2016 г. да се дадат 7 млн.лв.за деца с увреждания. Все пак може да им махнем с бели кърпички, защото определиха 2 млрд.лева за капиталови разходи и комисионни, но за децата 7 млн.лева се оказа голяма сума.
Бог високо, депутата глух с подут от преяждане търбух. На тържеството на хората с увреждания, които в това дружество се събират за първи път така масово в ресторант „Красина”, дошлите гости и празнуващите забравиха за няколко часа тревогите си и се веселиха с 27 деца от ОДЗ “Знаме на мира”, група “Морски звездички” с учител Иванка Бързакова, с отлично подготвените танцьори , отсега виртуози, благодарение на Мая Димова и Диана Петрова; то не беше балет, то не бяха вълнуващи стихове, песнички, от които ще преглътнеш спусната по бузата ти радостна сълза ,то беше чудо…
Прехласнат слушах рецитацията на Ивайла Иванова, Симона Андреева, Рая Ангелова, Ивалена Димова и Есин Метин Исмаил/запомнете това име/, защото те “възпламениха” ресторант “Красина”с нестихващи аплодисменти. Като връх на удоволствието над всичко това прозвучаха народните песни : Китчице”, “Залюбила малка мома”, “Дене мари” от Мирела Тодорова и Маринела Тодорова от IV “а”клас на у-ще”Антим I”.
Поздравително писмо и парична награда от общинския ни съветник Иванка Бързакова получи председателят на Сдружението Деспина Маринова. Поздравления направиха Евдокия Великова – директор на “Социално подпомагане” и Ангел Събев – председател на Общинския съвет на пенсионерите. И двамата изтъкнаха за ролята на такива сдружения за връзката им с реалния свят.Защото всичко е свързано със средата, в която живеем и се отнася до съдбата на конкретния човек.
Прибавяйки сложните обстоятелствата, които ни заобикалят. Това е само част от моралната равносметка на хората, дошли да споделят този момент, защото Трети декември е и ден за равносметка на по-пълноценна изява на хората с увреждания, на тяхното желание да бъдат равни с другите, да приобщени към цялото общество, от което те са неизменна част.
Георги ЙОВЧЕВ

Оставете коментар