Фотоизложба “Чешмите на Добруджа” – в Балчик

Dec 14th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

Untitled 1

Иван Жечев – краевед, родоизследовател и хорепграф, откри на 4-ти декември 2015 г. в Балчик фотоизложба “Чешмите на Добруджа”
Фото: Георги ЙОВЧЕВ

От векове и предания, от поколение на поколение, българинът като грижовен човек и радетел на българщината, поема най-трудната и полезна грижа за живущите. Търси изворната вода и на нейно място строи каменна чешма с хубава изворна вода.
От векове и предания, от поколение на поколение, българинът като грижовен човек и радетел на българщината, поемат най-трудната и полезна грижа за живущите. Търсят изворната вода и на нейно място строят каменна чешма с хубава изворна вода. Това казва Иван ЖЕЧЕВ – краевед, родоизследовател и хореограф, който гостува на град Балчик с фотоизложба „ЧЕШМИТЕ НА ДОБРУДЖА”.
Изложбата е наредена във фоайето на НЧ „Паисий Хилендарски” и в библиотеката по покана на Международния форум „Българско наследство” Балчик, с директор Маруся Костова, под патронажа на д-р Румяна Малчева Ангелова.
Има случаи човек изгражда чешма за добро, който пътник мине край чешма прави кратка почивка, отпива от студената вода, измива очи, поглежда нагоре и казва: „Господи, сполай и помогни на този човек за стореното, че пих чиста изворна вода, която ми даде сила, за да продължа.“
С тези няколко думи, драги българино, искам да ви запозная за стореното от мен, да издиря каменните чешми по поля и села на Добруджа. С помощта на общините от област Добрич заснехме 300 чешми. В Община Добричка се намират 140 чешми, в Община Тервел около 65, в Община Крушари – 55, в гр. Добрич – 11, в Община Генерал Тошево – 5, в Община Балчик – 11, в Община Каварна – 12, Община Шабла – 2 аязмота. Има и още чешми за издирване. Грижливата препоръка на арх. Витлием Чалъков е изложбата за чешмите да обходи села и градове. Да се запознаят кметове, арендатори, животновъди, кооперации и други. Да се почистват и ремонтират чешмите, защото са историческо необходима реликва, за да живеем дълго.

Untitled 2

Иван Жечев изнася пламенно слово за водата, от която започва ис която свършва животът. Маруся Костова му връчи плакет от Международния форум “Българско наследство” за заслуги при съхраняване на българщината. Изложбата е под патронажа на д-р Румяна Малчева Ангелова, Общественик на годината от 2013 г.                                                        
Фото: Георги ЙОВЧЕВ
В родното си село Тянево, Добричко, Иван Жечев е превърнал къщата си в музей. Музейната сбирка „Под бащината стряха” респектира със своето силно родолюбиво чувство, което излъчва.
„Винаги сте добре дошли, с вас можем да пресъздадем седянка в Добруджа и моминска среща на чешмата.“, казва ентусиазирано Иван Жечев на повече от 50 души, които присъстваха на откриването на изложбата в Балчик.
Интерес представлява и книжката на Иван Жечев „Елате и вижте”.
В навечерието на неговата 80-годишнина, за това, което е сторил за съхраняване на българщината, директорът на Международния форум „Българско наследство” Маруся Костова му връчи специален плакет и му пожела все такъв силен дух, здраве и да не престава да обогатява краеведството, да продължи да организира родови срещи и макар леко да накуцва, да успява и да успява родолюбивото му сърце.

Оставете коментар