Матине в Картинната галерия

Dec 7th, 2015 | От | Category: ВАЖНА

20151129_113759

Матине на хор “Черноморски звуци” Балчик, с диригент д-р Валентина Георгиева, на 29 ноември 2015 г. в Картинната галерия.
Фото: Николина ИВАНОВА

Колко е хубаво да разпуснеш в края на седмицата сред музика и картини. Едното го възприемаш с очите, другото с ушите, а вкупом всичко – с душата. Така човекът е създал изкуството, като връх на своите сетива и чувства.
В неделното утро на 29 ноември, хор „Черноморски звуци” Балчик направи своята генерална репетиция в Картинната галерия „Балчик” пред свои. Преди да замине за участие в VI Международен коледен фестивал в Краков – Полша, нашите момчета и момичета, заедно със своя диригент Валентина Георгиева, решиха да покажат и споделят пред съгражданите си какво са подготвили, като репертоар за конкурсната програма и какво за участие в двата концерта, които им предстоят в Полша.
И, наистина, никой не бива да се съмнява, че тези хора, отдадени на музиката, хабят средства и време на вятъра. Човек трябва по-често да се докосва до тяхното изкуство. Не случайно, за първи път България се представя на фестивала в Краков от балчишкия хор. Връзката е направена на нашия хоров фестивал в Балчик, където тази година е участвал и полски хор. Затова са фестивалите, за да се опознават хората на изкуствата, да си подават ръце и в името на мира да показват на какво са способни.
Четири са музикалните произведения, които хористите ще изпълнят в концертната програма на две различни места, едно от които е Солна мина. Първата песен е „Отче наш”. Достатъчно е човек да си затвори очите и да премине в коловоза на духовното. Всички песни са с подобно съдържание. А хорът е подготвен като формация на певческото изкуство и той успява навсякъде да изпълни пълноценно своята мисия като такъв.
За балчишката публика малко е чуждо МАТИНЕТО като форма на забавление, но и тези, които присъстваха, успяха да го оценят като се вглъбиха в посланието на музиката, пресъздадена от балчишиките хористи на хор „Черноморски звуци”.
Според фестивалния жребий Балчик ще пее първи, в 10.30 ч. Една от песните е с много красиво и философско съдържание, изпълнявана от хористките. С подходящ мизансцен, с изчистено и перфектно звучене, те внушават пълнота. Силно въздействащ е финалът, където надделява смирението, което особено в днешно време, всеки трябва да има.

Песента „Аве Мария”, толкова позната и толкова различна по интерпретация. Прозвучава молбата на всеки един от нас, последната надежда към Дева Мария. Човек настръхва, когато слуша приглушения речитатив – молба, като че ли за последно!
И четирите конкурсни песни са изпипани с усет и умение за изкуство, което е дело на д-р Валентина Георгиева и може би и на световноизвестния диригент Ваня Монева, която гостува на хора през миналата седмица, горда с последните успехи на своите певици от „Космическите гласове”. Кукувичката накрая закуква, за да покаже уважението към полските колеги и човешката надежда за живот.
„С благословията на всички тук присъстващи ще се случи. Обичам Ви!” Това бяха последните думи на д-р Валентина Георгиева, преди отпътуването на 2 декември за Полша. Сърдечен поздрав и пожелания хористите получиха от д-р Румяна Малчева. Тя им пожела успех и да повторят вълшебството от Барселона.
Пенка ДИМИТРОВА

Оставете коментар