Кранево, Сенокос и Балчик се представиха отлично на Х преглед на художествената самодейност в София

Dec 7th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

20150404_103721

Хористките на с.Кранево пред НЧ “Васил Левски” Балчик след редовно участие във фестивала на пенсионерите от Община Балчик.
Фото: Личен архив

На 20, 21 и 22 ноември се проведе Десети юбилеен преглед на художествената самодейност на пенсионерите и читалищните колективи в страната с мото: „ Да съхраним българския фолклор с песни и танци“, под патронажа на Министерството на културата г-н Вежди Рашидов, организиран от „Съюза на пенсионерите – 2004”.
В тези дни на късна есен. В центъра на София по жълтите павета беше пролет. От всички краища на България пристигнаха групи с разноцветни български носии. Шевиците по тях, с ярки цветове отразяваха красотата на България, пресъздали трудолюбието, сръчността на жената – Българка. Не ги спираха, нито силната буря, нито силният дъжд.
Домът на Народната армия от рано отвори врати да ни приюти в своята красива зала и сцена. Заболи цвете в косите, усмихнати, бодри изкачваме стъпалата. Нашата Добруджанска група от град Балчик, село Кранево и село Сенокос,с жълтите чумбери, грейнали като слънце около главите ни, бе забелязана отдалече. При влизането ни посрещна любимата ни поетеса Надежда Захариева, Бони Милчева, Калинка Загурова, членове на журито.
Първи на сцената пя групата от град Балчик, изпълниха песен „Добруджо, златна Добруджо“ и получиха много аплодисменти за доброто изпълнение. Момичетата от село Сенокос изпяха автентични песни с ясните си звънливи гласове. С грамота и аплодисменти жълтите минзухарчета напуснаха сцената. Съставът за стари градски песни от село Кранево, със своите облекла и малки шапчици, бе посрещнат с ръкопляскания, а когато запя – залата затихна. Заедно с жените от състава запяха Надежда Захариева и Бони Милчева. На първият ред беше председателят на пенсионерите от град Балчик Ангел Събев, който със своята усмивка, с ръкоплясканията, с радостта в очите си, изразяваше своето задоволство.
При слизане от сцената Бони Милчева покани групата да гостува в нейното предаване „Ако зажалиш“. Една след друга на сцената излизаха групите. В очите на всички имаше радост. Бузите им руменееха. Сърцата ускорено биеха.
Много благодарности на читалищните секретари, на председателите на пенсионерските клубове, и най- вече на кметовете по места и на спонсорите. Това ни прави живи и здрави и се чувстваме млади на годините на пук. Благодарим Ви г-н Събев, за твърдата подкрепа и на нашия кмет Николай Ангелов!
Иванка РУСЕВА
с. Кранево

Оставете коментар