Празник на плодородието събра във Варна гигантски плодове и зеленчуци

Nov 15th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА

pix3_1

В сезона, в който се берат плодовете, а стопаните „претеглят“ реколтата си, плодове и зеленчуци с гигантски размери влязоха в оспорвана битка за наградите на Празника на плодородието.
На 18 октомври той събра на Пазара на Мол Варна гости от цяла Североизточна България, които представиха етнографията, песните и танците на регионите си, автентични ястия от местната кухня и, естествено, плодовете и зеленчуците, които са отгледали. В надпреварата се впуснаха тикви и дюли, цвекло и целина, чушки и патладжани, грозде и ябълки. Най-тежка обаче се оказа бялата тиква, отгледана от Петранка Атанасова от с. Солник, която закова кантара на рекордните 32,800 кг! Така претендентът за голямата награда – 25-килограмовата тиква на Яна Кралева от Кардам, остана на второ място.
Сред победителите се наредиха още: Петя Иванова от Солник, отгледала цвекло с тегло 1,950 кг; Стефка Керанова от Приселци, която представи чепка грозде 1,565 кг; Светлана Караянчева от с. Здравец, която се състезаваше с патладжан 1,065 кг. Цели 5 рекорда пък постави реколтата на Савка Атанасова от с. Изгрев – ряпа 0,927 кг, червен пипер 0,142 кг, ябълка 0,418 кг, картоф 0,615 кг и глава целина, тежаща 0,960 кг.
Участниците в Празника на плодородието от читалищата в Солник и Изгрев, Добруджанска зимница и Аксаково бяха отрупали щандовете си не само с плодове и зеленчуци, но и с огромно разнообразие от кулинарни специалитети и домашна зимнина. А за представянето на аксаковските стопани кошничарят Христо Димов бе измайсторил уникален щанд-кошница, дълъг над 2 метра. Журито бе дотолкова впечатлено от изобилието, пътротата и подредбата на щандовете, че не успя да излъчи победител и награди всички състезатели.
През целия ден гостите на празника се наслаждаваха на изпълненията на Детския фолклорен състав „Китка цвете“ и формация „Детелина“ от кв. Владислав Варненчик, „Гласовете на Аксаково“, гъдуларя Илия Русинов и народната певица Пламена Петкова от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства, фолклорните групи на селата Солник и Дюлино, на бесарабските българи от певческа формация „Майчина обич“ в Белгород.
Дегустациите на ястията от народната кухня провокира мнозина от посетителите да попълнят кулинарните си знания с нови рецепти, а най-любопитните опитаха да се научат да тъкат рогозки от царевична шума под вещото ръководство на майсторките от с. Изгрев.

Оставете коментар