Вдигат заплатите на учителите със 70 лева от 1 октомври

Nov 15th, 2015 | От | Category: ДРУГИ

pix3_2-1

Янка Такева е дългогодишен председател на Синдиката на българските учители.
Фото: БГНЕС

Минималната работна заплата на учителите в средното образование ще се увеличи с 12,6% от 1 октомври 2015 г. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.
По думите и образованието се превръща в приоритет за управляващите, за което говорят отпуснатите средства в Бюджет 2016 г. Такева уточни, че минималната работна заплата в момента е 530 лева. Такава заплата получават младите специалисти, които току-що са завършили университета и започват работа като учители.
Тяхното възнаграждение ще се вдигне с около 70 лева и ще стане 600 лева, каза Такева. Тя подчерта, че повишаването на заплатата ще стане от 1 октомври и няма да има увеличение от 1 януари 2016 г. „Безспорно е, че минималната работна заплата е малка. Това го знаем всички. Революционна промяна и по-високи заплати може да се очаква, когато имаме по-висок ръст на икономиката“, заяви Такева, цитирана от БГНЕС.
На среща днес, на която присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на КНСБ Пламен Димитров е станало ясно, че от 1 октомври се отпускат допълнително 20 милиона лева за заплати в образованието.
Решението за отпускането им ще стане факт на утрешното заседание на Министерски съвет. Те са обезпечени от Бюджет 2016 г.

Оставете коментар