In memoriam. Отиде си художникът Иван Чернев.

Nov 8th, 2015 | От | Category: В РЕГИОНА

inmemoriam

Отиде си тихо във време на крясъци и изборен шум.
Роден в село Дропла, Община Балчик, на 12.06 1938 година, той извървя пътя си в Белия град, оставайки ни в наследство красота и доброта. Член на Групата на Съюза на българските художнициДобрич от 1968 година. Задочен ученик на проф. Найден Петков -спомняме си с каква гордост показваше четките, подарени му от професора.
От живописните платна на Иван Чернев лъха топлина и откровение. С вродената си интелигентност и усет за мярка, той нарисува пейзажи, радващи очите на ценителите и почитателите. Като всеки достоен човек остана далеч от високомерието и самовлюбеността въпреки многобройните си творчески достижения. С тънко чувство за хумор и гражданска позиция, себеироничен и великодушен, той се надсмиваше над слабостите и пристрастията ни, чисто човешки и добронамерено.
По пътя си от Балчик до Париж и Брюксел, карикатурите му носеха особеностите на балканския ни манталитет и пристрастия. В едно от последните си интервюта пред вестник “Балчик” той казва: ”Хората станаха много тъжни”- признанието за постепенното озлобяване на обществото и болката на твореца.
Иван Чернев скромно демонстрира своя талант в поредица от малки карикатурни изложби на страниците на вестник „Балчишки телеграф”. Творческата му биография е дълга и наситена: От 1968 участва в ОХИ Награда от ОХИ гр. Русе, 1968г. Участия в НХИ на карикатурата гр. Габрово От 1968г. участва в множество национални и регионални изложби. Самостоятелни изложби 1975, 1977 в Балчик, Добрич. Участия във фестивал на карикатурата в Белгия, Франция Негови картини има в множество наши и чуждестранни галерии и частни колекции.
Още на първата номинация през 2009 г. за дейци на изкуството, политиката и всеотдайната обществена работа, художникът Иван Чернев бе избран от Общинския съвет, Община Балчик и вестник „Балчишки телеграф” да носи званието „Общественик на годината”.
Росица и Валентин ШАЛТЕВИ

Оставете коментар