Наши сънародници в Украйна вдигат копие на Голямата базилика в Плиска

Nov 8th, 2015 | От | Category: ЗАБАВНА И ПОЛЕЗНА

 

bazilika

Умаленото копие на Голямата базилика в Плиска се строи ударно от нашите сънародници.
Фото: Максим ДИМИТРОВ

 

Доброволците са се подписали на тухлите, които слагат в темелите Копие на Голямата базилика в Плиска градят бесарабските българи от град Арциз в Украйна.
Над 500 души вчера работиха доброволно, за да се завърши църковният комплекс, разказа Максим Димитров от Конгреса на българите в Украйна специално пред „Труд”. Хората изкупуват стари полуразрушени сгради и ползват материалите от тях за новия строеж. Арциз е вторият по-важност център на нашите сънародници в Украйна.
Храмът се строи от четири години по идея на отец Генадий. Той се прави на мястото на стара детска градина.
Идеята на нашенците е новият проект е да е точно копие на Симеоновата Базилика у нас, за да могат да „пренесат на своя земя част от българската култура и история”. Целият комплекс е наречен на името чудодейната икона „Всех скорбящих радост”, която се намира в Москва. В него освен църквата ще има място за събирания на българите за празници, сиропиталище за стотина деца и спортен комплекс с фитнес за младите, разказа още Димитров.
Доброволците се подписаха на тухли, които ще бъдат вградени в темелите на сградата. В нашия край няма подобна забележителност и очакваме българският храм да се превърне освен в духовна и в туристическа забележителност на Одеския регион, надяват се нашите сънародници.
Вестник “Труд”

Оставете коментар