В Балчик остана почеркът на бесарабските българи, гостували на Първия международен форум “Българско наследство” през август 2015 г.

Nov 8th, 2015 | От | Category: ИЗКУСТВО

DSCN9007

Бесарабските българчета от с. Албота, Молдова, бяха класирани на първо мястоза автентичен танцов фолклор на Първия международен форум “Българско наследство”, Балчик 2015 г.
Фото: Теньо ЖЕЛЯЗКОВ

През тази година, през есец август, в Балчик се проведе Първият международен форум „Българско наследство”, под егидата на д-р Румяна Малчева Ангелова, носител на званието „Общественик на 2013 г.”
На 16 август грандиозен двучасов концерт изнесоха в НЧ „Паисий Хилендарски” Балчик творческите колективи на Културния дом в град Твърдица, Бесарабска Молдова. Тук се изявиха и хорът на Пелагия Чобан от с.Казаклия и народно-творческият ансамбъл от с.Горна Албота, които бяха бурно аплодирани.
На 28 август в църквата „Св.Георги” бе отслужен от бесарабския българин свещеноиконом Василий Шаган /съвместно със свещеноиконом Стратия Александров и свещеник Тодор/водосвет за всички участници във форума, между които и над 80 бесарабски българи от град Тараклия и гагаузи от село Казаклия.
Първо място за изворен танцов фолклор спечелиха бесарабските българчета от с.Долна Албота, Бесарабска Молдова, с ръководители сем.Нели и Петър Новикови.
Бесарабската поезия бе обект на внимание в историческата конференция през третия ден на форума, водена от историка Росица Шалтева.
На конференцията за „Етнологията на българите” през втория ден на форума, журналистът и краевед Александър Ламбов предостави интересни лични негови архиви за видни бесарабски българи, запечатани в българската история.
Емоционално прозвуча на форума поздравлението на писателя , поет и краевед Енчо Димитров към любимия ни бесарабски поет и приятел Димитър Боримечков и всички бесарабски българи, на които гостува Литературният клуб „Йордан Кръчмаров” Балчик през есента на 2014 г.
Като добър организатор на бесарабци се изяви Надежда Танова, която е главен библиотекар в Тараклия, поетеса и краевед. Тя разказа на конференцията „За етнологията на българите” интересни факти от живота на Олимпий Панов, чийто внук Денис Габров, откри миналата година сред военния руски морски екипаж на кораб във Варна един от организаторите на форума от бесарабска страна Николай Плагов, на когото специално честитя празника.
Интересен клип за един от най-старите и авторитетни българи в Твърдица – Захари Язаджи, ни изпрати младият краевед от Молдова Николай Кирнев, а внучката София Язаджи, която живее в Шумен, ни обеща в най-скоро време да ни изпрати книгата за нейния известен дядо, която предстои да излезе от печат.
Първо място и специална купа сред индивидуалните изпълнители заслужи достойно младата народна певица от Тараклия Виктория Войтович. Тя изпълни песните „Майски градини” и „Я, кажи ми, облаче ле бяло”. Във фоайето на НЧ „Паисий Хилендарски” Балчик бе подредена изложба на деца от школата на Петър Великсар от Тараклия, Бесарабия.
За опазването на българския език, традиции, фолклор, култура и дух се говори разпалено на историческата конференция през втория ден на форума, водена от проф.д-р Елена Рацеева, преподавател в Тараклийския български университет в Молдова, която разкри в доклад особеностите на етническото съзнание на подрастващото поколение българи в Молдова. Темата бе подсилена с индиректното участие на младите учени Румен Илиев и Иван Думиника, които изпратиха свои доклади. А проф.д-р Николай Червенков и съпругата му Мария Червенкова от Кишинев разискваха не само на форума различни родословни проучвания сред бесарабските българи, но и със своите хазяи сем. Атанаска и Димитър Господинови, собственици на хотел „Хелиос” Балчик.
В конференцията се включиха и кметът на с.Паскалево Живко Желев и бившият директор на училището Петър Янков, които разискваха книгата за поп Паскал, дал име на селото, започнал своя път като възрожденец в далечната Твърдица, Бесарабия.
За преселниците от България, които не продължават към Бесарабия, а остават в делтата на Дунава и са живели в селата около Констанца, Браила и Галац, после с мъка са напуснали тези места, за да се върнат в Отечеството България, пише добруджанският краевед Иван Радев в книгата си „Добруджа си остава завинаги неразделна част от нашето минало”.
Активно участие във форума взе добруджанецът проф. д-р Калчо Калчев от ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Той разисква на форума не само румънските аспирации към Южна Добруджа до 1913 г., но и до каква степен е запазено българското самосъзнание в участниците на форума, дошли от Гагаузия и Боджака /Бесарабия/.
За бесарабските българи се спомена и в първия ден на форума в историческата конференция за Добруджанския въпрос, водена от акад.Георги Марков. Заключителният концерт на форум „Българско наследство” бе в НЧ „Васил Левски”, където под ръководството на секретаря Иванка Йорданова, Галя Димова, настоятелството в лицето на Даниела Димитрова и Иванка Бързакова, хор „Росна китка”,с ръководител Стойка Георгиева, бе на бесарабските българи от читалище „Олимпий Панов” град Тараклия, водени от дългогодишния театрал Иван Боримечков.
Тараклийци специално поздравихадошлия на концерта им писател от Г.Тошево Георги Балабанов, чиято пиеса са играли в Молдова и който от своя страна също ги поздрави с пламенно слово и парична награда. Сега, когато Бесарабската Твърдица празнува своя ден, когато бесарабските българи отбелязват тържествено 29 октомври, бих искала да кажа на всички наши приятели, съратници в делото за съхраняване на българщината, че ги каня най-сърдечно на фолклорния конкурс, историческите и поетически конференции на предстоящия през август 2016 г. Втори международен форум „Българско наследство” Балчик, България.
Маруся КОСТОВА

Оставете коментар