Синият цвят на Авиацията

Oct 22nd, 2015 | От | Category: ВАЖНА

DSCN5302

Подп. о.р. Стоян Нанков, Кметът на Община Балчик Николай Ангелов,  съптугата му д-р Румяна Малчева Ангелова, Росица Димитрова – на празника 16-ти октомври 2015 г.      
Фото: Георги ЙОВЧЕВ

Не трябва да забравяме, че този цвят/синият/ни навежда на мисълта за спокойна вечност,където има надземност и сериозност, обвита в светлина. Тук неподкупно се изразява волята на човешкия дух, който трябва да е облечен в хармония.
Отлична организация, създадена от полк.о.р.И.Апостолов и подп.о.р.С.Янчев, бе създадена, за да почетем на 16 октомври празника на военната ни авиация – една извечна мечта, освободена от ограниченията на времето и реалните сегашни условия.
Обичахме и се гордеехме с нашия девиз: “Без авиация няма нация”. Сред нас бяха най-успешните и справедливи командири на втора ескадрила от бившия 15 ИАП -полк.о.р Петко Д.Кръстев, подп.о.р.Стоян Н.Нанков, подп.о.р.Тоньо М. Иванов, като предпоследният разказа любопитни факти при преминаване към свръхзвуковия период в Балчик /МИГ-21 лети със скорост 2170 км/ч.или М=2,05,пълна зарядка с керосин 3150л. и.т.н.
Именно тогава бойните пилоти са имали нальот над 100 часа във въздуха в различни МТО-условия,спазвайки всички регламентиращи документи. Закачливо той допълни, че именно през периода 1978/1979г.балчишките моми са намалели скокообразно и са станали авиационни съпруги, поради идването на млади авиоспециалисти.
Напомни за първото място на нашата ескадрила в цялата ни ПВО и ВВС- система и второ място в нашия авиополк. Подп.о.р.Т.Иванов,който по едно време беше командир на втора и трета ескадрила едновременно, доказвайки,че в Авиацията стават неща, които не могат да се случат и в цирка, отново демонстрира изисканост и елегантност, което ни зареди и нас с престижно самочувствие. И това го направи стилно, без усилие, с необходимата гаранция за оригиналност, естествено и заедно със своята съпруга-Виолета. Втора бойна ескадрила имаше свой почерк и език, който не се превежда, не се трансформира. Неповторими са спомените ни за митологията, когато човек е започнал да събира пера, лепял ги е с восък и е литнал към звездите-едно от първите преображения на човешкото желание за летене.

DSCN5304

Полк. о.р. Стефан Петков (Стьопата), подп. о.р. Тоньо Иванов, Мария Нанкова, подп. о.р. Стоян Нанков – с празнично настроение сред колеги.                                                                
Фото: Георги ЙОВЧЕВ

Председателят на нашето дружество на воините от запаса полк.о.р.И.Апостолов кратко, но обстойно ни обясни какво означава победата, подчинена на идеята и на каква цена. За професионалните взаимоотношения на всички нива, за изпълнен дълг, знаейки, че отговорите ограничават, а въпросите дават чувство за простор. Прочете ни поздравително писмо, дошло от далечна Норвегия, чиито военни ветерани са били гости тук това лято на нашето летище.
Също благодари на Общинската ни администрация, че благодарение на нея имаме най-модерния клуб в нашата република. Сред нас беше настоящият кмет Николай Ангелов, който стана почетен член на нашата организация, допълвайки трогателно: “Гордостта на всяка нация е и нейната авиация”. А балчишкото заведение “Верони”се изпълни с доброта, чистота, мъдрост и ни стана хубаво много хубаво. Отново на дансинга ни впечатлиха сем.Трифонови, Атанасови /Пепа и Минчо/,А.Атанасов,”Симката”.
Този път д-р Р.Малчева беше подвластна на народния фолклор. Всички бивши военни като празнуваха доказаха, че между преживяното и времето има една единствена връзка-ИСТИНАТА! ИСТИНАТА, каквато я обичаме и ценим. А всичко това кара рефлексите ни да бъдат будни, за да издигнем свободата в култ-без задръжки. Разбира се, разпалвайки страстите/както в тази празнична вечер/,емоциите ни имаха друг “философски прочит”.
По стар авиационен обичай, по- настоятелните продължихме празника. До първи петли. Впрочем петли нямаше. Разсъмна се бързо. Празникът се подчини на идеята за улегналост и предвидливост, благонадеждност и доверие, характерни за възрастта.

Майор о.р.Г.ЙОВЧЕВ
/Обективен контрол/

Оставете коментар