“П Р И С Ъ С Т В И Е” – ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА ДИМИТЪР МАНОЛОВ

Oct 18th, 2015 | От | Category: ЗАБАВНА И ПОЛЕЗНА

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Димитър Манолов
Роден през 1932 г. във Варна, където живее и работи. Работи в областта на живописта – морската тематика, пейзажа, актовата живопис, фигуралната композиция, натюрморта и портрета. Член е на СБХ. Неуморимата му четка и търсещ творчески дух, който не го напуска до последния миг от живота му, оставят богато наследство от картини. 80 – годишния си юбилей през 2012 г. отбелязва с грандиозна изложба в галерия „Графит“/ Варна, чиито зали изпълва до краен предел. Във всяко негово платно се усеща свободният творец, необременен от условностите на времето и модните течения, ескпериментиращ смело и със замах. Почива на 24 юни 2013 г във Варна.

От 15 октомври /ЧЕТВЪРТЪК/ до 18 ноември /СРЯДА/ 2015 г. ще представим експозицията „Присъствие“, която няма претенции за представителност, но защитава и до най-миниатюрната творба мощното авторско присъствие на Димитър Манолов.
По стечение на обстоятелствата направихме с Мая Манолова селекцията за отрицателно време, но всички, които споделят тази изложба, ще се убедят в безспорните качества на творбите.
Митко беше сам своя автоцензура, не рядко твърде, дори прекалено критичен. Имала съм възможността да видя негови творби, „пренебрегнати зад вратата“, което означава – изхвърлени от собственото му журиране, но великодушно харизани на приятели, появили се случайно в ателието и застъпили се за тях.
Подходящо рамкирани, обгрижени и позиционирани в синхрон с интериора, те нямаха равни на себе си и винаги предизвикваха влага в очите му.
При неговото творческо нетърпение и продуктивност, обаче, шансовете картините да излязат от ателието оформени, бяха незначителни.
Без да бъда прекалено крайна бих споделила, че на много от тях не бих препоръчала рамки. Това би ограничило усещането за енергичния му замах, за смелите му композиционни решения, за провокативното внушение, за дръзките експерименти, за тоналната вибрация…
В тази експозиция можете да видите всичко – един шеметен микс от всички негови периоди и теми, които се постарахме да подберем така, че отново да усетите ПРИСЪСТВИЕТО на този ярък и колоритен творец.
Ваня Маркова/ галерия „Арт Маркони“

Оставете коментар