Балчик – в историята на рекордите по хвърляния

Oct 8th, 2015 | От | Category: ВАЖНА, СПОРТ

pix2_2

Балчиклийте Айхан Апти, Здравко Димитров, Михаил Димитров (Добрич), Борис Йорданов, треньорът Андриан Андреев – доволни от резултатите след състезанието за хвърляне на чук (мъже).
Фото: Маруся КОСТОВА

Повече от отлично премина Третият турнир по хвърляния „ Дионисополис” в гр.Балчик. Очакванията ни за един хубав празник на хвърлянията ,бяха стократно надминати от очакваното. Емоцията, радостта и стотиците усмивки от присъстващите няма как да бъдат планирани.
Заявки за турнира бяха подадени от 14 клуба от цяла България, два пти повече от предните години. Над 100 състезатели мериха сили в 17 дисциплини, на чисто новия полигон по хвърляния в гр.Балчик. Съоръжението, изградено ни от Община Балчик, позволи за първи път резултатите от този турнир да станат официални, тъй като вече отговарят на всички правила за провеждане на състезания.
Разбира се ,че състезателите не закъсняха да се възползват от тази възможност и веднага регистрираха два нови НАЦИОНАЛНИ РЕКОРДА. С това веднага поставиха името на гр.Балчик в историята на рекордите. Още в първата дисциплина по хвърляне на чук за момчета до 16 год. балчишкият лекоатлет Никола Колев поправи грешката от лятото, когато позволи да му вземат рекорда само с 25 см. преднина, и сега пред погледите на балчишката публика регистрира новия Национален рекорд в тази дисциплина от 59.25 м. Веднага след него в сектора за копие, плевенчанката Геновева Иванова с треньор Галя Николова, събра овациите на всички с поставянето на новия Национален рекорд в дисциплината „Хвърляне на копие за девойки младша възраст” с резултат 38.89 м. Присъствието на нашите специални гости, като президента на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов и спортния директор Диян Драшков мотивираха атлетите да покажат най-доброто от себе си. За първи път турнирът имаше и своя професионален водещ в лицето на Александър Вангелов, който през целия ден неуморно коментираше и допълнително стимулираше състезателите.

pix1_1

Третият турнир по хвърляния “Дионисополис” Балчик 2015 г. , показва масовостта на лекоатлетическия спорт в Балчик.                                                                                                      
Фото: Марияна ВЪРБАНОВА
В края на турнира балчишкия клуб СКЛА“Черно море – 2005“ отчете общо 20 спечелени медала, от които шест златни, седем сребърни и седем бронзови.
Почетната купа „ДИОНИСОПОЛИС“, предназначена за най-добрия чукохвърляч при мъжете, и тази година беше спечелена от многократния шампион на България Айхан Апти, където на стълбичката заедно с него се качиха още двама балчиклии, като втори стана Здравко Димитров, а трети Борис Йорданов. Четвъртият при мъжете стана пак балчиклия – Даниел Джахани.
Фурор в хвърлянето на чук при най-малките момчета до 14 год. направи Валентин Андреев, който пет пъти изпрати двукилограмовия уред над 70 метра, като записа 75.19 м. в най-добрият си опит. Перфектното му техническо изпълнение не остана незабелязано и беше бурно аплодирано от всички присъстващи. С това си постижение той направи сериозна заявка за своето бъдещо развитие в тази дисциплина. След него на стълбичката се качиха неговите съотборници Даниел Ал Атраш и Станислав Петелев. Галин Господинов и Калоян Иванов, които от скоро опознават тази сложна техническа дисциплина се наредиха четвърти и пети. В същата дисциплина, но при момичета до 14 години, Весела Тодора стана втора , а Катерина Димитрова трета.
Радост в сектора за гюле донесе и Христо Банков , който изпрати своето метално кълбо на 17.67м., с което си направи личен резултат и се изкачи на първото място при юноши младша възраст. Златно отличие при тласкането на гюле при момчета до 16 год. спечели Никола Колев / новият рекордьор на чук/. Шампионка при хвърлянето на чук за девойки младша възраст отново стана най-добрата чукохвърлячка на България ,Екатерина Димова . При хвърлянето на копие сребърен медалист стана Вилимир Караиванов, а бронзов Йордан Стойчев. В тласкането на гюле втори стана Здравко Димитров , а трети Айхан Апти.
Сребърни медали си спечелиха и Николай Николов в сектора за мятане на диск ,и Живко Господинов в сектора за хвърляне на чук за юноши старша възраст. Бронзови отлчия си извоюваха и Невал Ремзиева / хвърляне на чук за девойки старша възраст / и Валентин Янев / хвърляне на копие за момчета до 16 год./ Най – голяма атракция на състезанието направиха най- малките ни атлети, които са на възраст от 4 до 10 години, но макар и малки, показаха на всички,че спортът в България има бъдеще. Показаха им, че точно те, след време ще бъдат шампионите и рекордьорите на България. Децата изумиха присъстващите с уменията си да хвърлят чук, копие и гюле, като родителите, които ги гледаха, не успяха да скрият насълзените си очи.
Изключително сме доволни и горди от постиженията на всички наши състезатели, всеки един от Вас даде най-доброто от себе си и това за нас е най-важното. Показахте, че сте уникални, по воля, по дух и по спортни качества. Благодарим Ви ,че Ви има точно такива. Докато можем, ние винаги ще бъдем зад Вас, за да покажем, че наистина САМО СИЛНИТЕ ОЦЕЛЯВАТ.
Десислава АНДРЕЕВА
Председател на
СКЛА „Черно море 2005”
Балчик

Оставете коментар